ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΣΜΟΣΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ένας στους δύο Ιταλούς στηρίζει την Μελόνι

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση το 46% των Ιταλών εκφράζει ικανοποίηση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μελόνι. Στήριξη κατά 67% και στη μεταναστευτική πολιτική της.

Το 46% των Ιταλών είναι ικανοποιημένο από την δράση της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι, όπως προκύπτει από δημοσκοπική έρευνα της εταιρίας Noto Sondaggi. Oι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η συντηρητική συμμαχία που κυβερνά την χώρα από τον περασμένο Οκτώβριο  κινείται αποτελεσματικά κυρίως σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της εθνικής βιομηχανικής παραγωγής, την προαγωγή της εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και τον τομέα της αγροτικής πολιτικής.

Αντιθέτως οι Ιταλοί ζητούν να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια σε κάποιους άλλους κύριας σημασίας τομείς, όπως της δημόσιας υγείας, της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας αλλά και του περιορισμού της φτώχειας. Ένα θέμα, αυτό της στήριξης των πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ανάγκης, το οποίο επανήλθε έντονα στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες  μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι να καταργήσει το «κοινωνικό εισόδημα», το οποίο ήταν ένα ουσιαστικό στήριγμα για άνεργους και φτωχούς.  

Σύντομα θα αρχίσουν να καταβάλλονται νέα, προσωρινά βοηθήματα, αλλά η απογοήτευση ιδίως στον ιταλικό Νότο είναι μεγάλη. Φτάνει να σκεφθεί κανείς ότι το κοινωνικό εισόδημα reddito di cittadinanza στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης από τις αρχές του 2019 μέχρι πριν λίγες ημέρες καταβλήθηκε στο 20% των οικογενειών.

Η πλειοψηφία στηρίζει την αυστηρή προσφυγική πολιτική

Σε ένα άλλο κύριας σημασίας θέμα,  το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, η κυβέρνηση Μελόνι  εξασφαλίζει την στήριξη του 67% των Ιταλών. Οι εξαγγελίες προφανώς περί ανάγκης συνεργασίας με τις αφρικανικές χώρες αλλά και η πάγια γραμμή για περιορισμό των αφίξεων των «απελπισμένων της θάλασσας» ευνοούν την κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα, των Αδελφών της Ιταλίας και της Φόρτσα Ιτάλια.

Σε ό,τι αφορά την δράση και το πρόσωπο της Ιταλίδας πρωθυπουργού το στατιστικό δείγμα είναι μοιρασμένο στα δυο: Το 46% εγκρίνει την όλη στρατηγική της, ενώ το 47% δηλώνει ότι δεν συμφωνεί.

Υπάρχει τέλος και ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους Ιταλούς. Το 70% ζητά την θέσπιση κατώτατου μισθού με ειδικό νόμο. Υπέρ του μέτρου, σύμφωνα με το δημοσκοπικό ινστιτούτο Νότο, τάσσονται και οι ψηφοφόροι της κεντροδεξιάς. 

Η κυβέρνηση της Ρώμης, όμως, δεν συμπεριλαμβάνει το θέμα αυτό στις προτεραιότητές της και οι διάφορες προσπάθειες στο κοινοβούλιο είναι δύσκολο να καρποφορήσουν στο άμεσο μέλλον. «Δεν πρέπει να ενοχλούμε τους επιχειρηματίες που παράγουν πλούτο», είναι η θέση της Τζόρτζια Μελόνι. Και η οικονομική παράμετρος προφανώς αποτελεί κύριο κριτήριο στη σχέση της κυβερνητικής συμμαχίας με τους Ιταλούς εργοδότες.

dw.com

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button