ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Σημαντικό προβάδισμα Χριστιανοδημοκρατών – Απώλειες Σοσιαλδημοκρατών

Δημοσκόπηση στη Γερμανία καταγράφει άνοδο των χριστιανοδημοκρατικών δυνάμεων και των Πρασίνων, πτώση των Σοσιαλδημοκρατών και δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο.

Σημαντικό προβάδισμα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU) δείχνει νέα δημοσκόπηση στη Γερμανία, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση

Στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το έργο της κυβέρνησης, ενώ οι δημοφιλέστεροι υπουργοί της κυβέρνησης ανήκουν στο κόμμα των Πρασίνων.

Σύμφωνα με την έρευνα DeutechlandTrend του ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, CDU/SCU προηγούνται στην προτίμηση των ψηφοφόρων με ποσοστό 27% (+1 μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση), ενώ ακολουθούν με το 21% το SPD (–3) και οι Πράσινοι (+3).

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) προσελκύουν το 8% (–1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει στο 11%, ενώ η Αριστερά κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 4%, ωστόσο μένει κάτω από το όριο εισόδου στην Bundestag (5%).
To 59% των ερωτηθέντων δηλώνει «λιγότερο ικανοποιημένο» ή «καθόλου ικανοποιημένο» από το έργο της κυβέρνησης, ενώ «ικανοποιημένο» και «πολύ ικανοποιημένο» δηλώνει το 39%.

Στην κορυφή της κατάταξης για τη δημοτικότητα των πολιτικών φιγουράρουν οι πρώην αρχηγοί των Πρασίνων, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με 60%, ενώ ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς περιορίζεται στην τρίτη θέση με 43%.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο πόλεμος της Ουκρανίας αποτελεί το σημαντικότερο πολιτικό ζήτημα στη χώρα. Ακολουθούν ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις των τιμών και το κόστος της ενέργειας, η κλιματική αλλαγή και οι κοινωνικές ανισότητες.

Το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί επαρκή τη γερμανική στήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτικό υλικό, το 29% τη χαρακτηρίζει ανεπαρκή και το 23% υπερβολική, πάντως το 50% πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά απέναντι στη Ρωσία.

Το 43%, αντιθέτως, εκτιμά ότι το Βερολίνο θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένο ώστε να μην προκαλέσει τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ

Related Articles

Back to top button