ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑ

Δήμος Θεσσαλονίκης -δημοσκόπηση: Μόνον 1 στους 5 επιθυμεί επανεκλογή Ζέρβα

Προβληματική εμφανίζεται η εικόνα της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία PALMOS ANALYSIS για λογαριασμό της «Μακεδονίας της Κυριακής» στην περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η εικόνα του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα είναι «συγκρατημένα αρνητική», έχοντας μάλιστα επιδεινωθεί σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση τον Ιανουάριο του 2022.

Ειδικότερα, στο ιδιαίτερα κρίσιμο ερώτημα «κατά τη γνώμη σας ο Κ. Ζέρβας πρέπει να επανεκλεγεί δήμαρχος το 2023 ή πρέπει να αλλάξει και να εκλεγεί κάποιος άλλος;», υπέρ της επανεκλογής του τάσσεται μόλις ένας στους πέντε, ποσοστό 26%, σημαντικά μικρότερο από το 37% του περασμένου Ιανουαρίου. Στον αντίποδα έξι στους δέκα, ποσοστό 60% δηλώνει ότι πρέπει να αλλάξει και να εκλεγεί άλλος (το αντίστοιχο ποσοστό τον Γενάρη ήταν στο 46%).

Τους Θεσσαλονικείς απασχολεί σε μεγάλο βαθμό (πολύ σε ποσοστό 42% και αρκετά 32%) το ποιος θα είναι δήμαρχος της πόλης. Ο λόγος είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι το μέλλον της πόλης είναι σε συσχέτιση με το πρόσωπο του δημάρχου. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «θεωρείτε ότι το πρόσωπο του δημάρχου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της Θεσσαλονίκης;», «ναι» απαντά το 56% και «μάλλον ναι» άλλο ένα 36%, ενώ «όχι και μάλλον όχι» απαντά μόλις το 14%.

Αρνητική είναι η γνώμη των κατοίκων του δήμου Θεσσαλονίκης για το έργο της δημοτικής αρχής. Μάλιστα οι επιδόσεις της είναι χειρότερες σε σχέση με την τελευταία μέτρηση του περασμένου Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Πόσο ευχαριστημένος/η θα λέγατε ότι είστε από τη σημερινή διοίκηση του δήμου, σε κλίμακα από το 1-καθόλου έως το 5-πολύ»; απόλυτη ικανοποίηση δηλώνει μόλις το 3% (από 6% τον Ιανουάριο) και αρκετά ικανοποιημένο εμφανίζεται άλλο ένα 20% (ήταν 24% τον Γενάρη).

Μάλιστα, αρνητική εικόνα για τη διοίκηση του δήμου έχουν οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων. Συγκεκριμένα, ικανοποίηση δηλώνει το 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ, έναντι 35% που εμφανίζεται μη ικανοποιημένο, ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 16% και 50% και σε αυτούς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι 30% και 37%.

Στο ερώτημα «ποιο χαρακτηριστικό από τα παρακάτω θα θέλατε να έχει ένας υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης για να τον ψηφίσετε;», σχεδόν ένας στου δύο, ποσοστό 48% δηλώνει ότι θέλει να είναι «ανεξάρτητος χωρίς σαφή κομματική αναφορά».

Τέλος, σημειώνεται ότι ως σπουδαιότερα ζητήματα για τους δημότες, αξιολογούνται όσα έχουν να κάνουν με την καθημερινή μετακίνηση, την καθαριότητα και ευταξία στην πόλη και το σεβασμό στον δημόσιο χώρο.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «ποια από τα παρακάτω είναι κατά τη γνώμη σας τα δύο βασικότερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης;» (μέχρι δύο επιλογές), πρώτο πρώτο αναδεικνύεται για άλλη μία φορά το κυκλοφοριακό σε ποσοστό 35% και ακολουθεί η προβληματική αστική συγκοινωνία με 34%

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στην περίοδο από 3 έως 13 Νοεμβρίου 2022 με δείγμα 1.003 Ψηφοφόρων, άνδρες και γυναίκες, άνω των 17 ετών, με αναλογική κατανομή στις πέντε δημοτικές κοινότητες και στη δημοτική ενότητα Τριανδρίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ:aftodioikisi.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Check Also
Close
Back to top button