ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΔΕΥΑ Κοζάνης στα πρόθυρα χρεωκοπίας λόγω προεκλογικής περιόδου

Πρόβλημα “προεκλογικής περιόδου και πολιτικού κόστους” λίγους μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές αντιμετωπίζει πλέον η ΔΕΥΑ Κοζάνης, με το χθεσινό της Δ.Σ. να απορρίπτει κάθετα την εισήγηση της υπηρεσίας για αυξήσεις στα τιμολόγια τηλεθέρμανσης και ύδρευσης.

Όπως αναφέρει ο «Πτολεμαίος», η αύξηση στα τιμολόγια Τηλεθέρμανσης που πρότεινε η υπηρεσία ήταν λίγο κάτω από το 70%, ενώ μεσοσταθμικά προτεινόταν μία αύξηση 35-40% στα τιμολόγια της ύδρευσης.

Η παραπάνω εισήγηση, δεν βρήκε υποστήριξη στα αιρετά στελέχη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ τα οποία ενέκριναν αύξηση 10% στην Τηλεθέρμανση και μηδενικές αυξήσεις στην ύδρευση, δημιουργώντας “θέμα” στην υπηρεσία που καλείται να φέρει προς έγκριση έναν ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Με τα νούμερα να μη βγαίνουν οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ, καλούνται να καλύψουν το άνοιγμα των 6,6εκ. ευρώ στην Τηλεθέρμανση και των περίπου 3,5εκ. ευρώ στην ύδρευση, ενώ πάντα υπάρχει η μεγάλη θηλιά των 17εκ. από τη ΔΕΗ για ενεργειακό κόστος και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει και τα 20εκ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός που έρχεται για έγκριση, πρέπει πλέον να συνταχθεί με δεδομένα που ουσιαστικά χαρακτηρίζονται μη ρεαλιστικά, καθώς ναι μεν η ΔΕΥΑΚ έχει απαιτητές υποχρεώσεις αλλά κανείς δεν μπορεί με σιγουριά πως αυτές θα εισπραχθούν.

Όλη η αυτή η δραματική εικόνα έχει δημιουργήσει εντάσεις και η κατάσταση “πέφτει” μάλιστα σε προεκλογική περίοδο όπου κανείς δεν τολμά να μιλήσει για αυξήσεις…

Η πολιτική λύση που αναζητείται σε κεντρικό επίπεδο για τις ΔΕΥΑ αλλά και ειδικότερα για τις Τηλεθερμάνσεις της Δυτικής Μακεδονίας, δεν έχει ακόμη δοθεί με τους πολίτες φυσικά να αδυνατούν να καλύψουν την παραμικρή αύξηση που θα φτάσει στα τιμολόγια θέρμανσης και ύδρευσης.

To θέμα θα συζητηθεί στις αρχές του νέου έτους στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης.

aftodioikisi.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button