ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΣΜΟΣΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δημοσκόπηση – Ισπανία: Κερδίζει τις εκλογές το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα

Δύο μόλις ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην Ισπανία για τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23 Ιουλίου το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών (CIS) δημοσιοποιεί νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, που μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) θα κέρδιζε τις εκλογές με 122-140 έδρες (η απόλυτη πλειοψηφία είναι 176) έναντι 115-135 των Σοσιαλιστών (PSOE). Σε ποσοστά το PP εξασφαλίζει 31,4% και το PSOE 31,2% που ορίζεται ως ‘τεχνητή ισοπαλία’.

Η δημοσκόπηση βασίζεται σε 29.201 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 28 Μαΐου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δίνει την τρίτη θέση στον SUMAR τον νέο πολιτικό συνασπισμό 16 κομμάτων που τοποθετείται στα αριστερά του PSOE με 43-50 έδρες και ποσοστό 14,3%.

Το ακροδεξιό VOX που ως τώρα κατείχε την τρίτη θέση με 52 έδρες πέφτει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στις 21-29 έδρες και καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.

Παρά το γεγονός όμως ότι το PP προηγείται, εντούτοις από τα δύο πολιτικά μπλοκ που δημιουργούνται, δεξιό και αριστερό, το δεύτερο φαίνεται να υπερισχύει.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φωνές στους κόλπους του PP που διατείνονται ότι για να μπορέσει να κυβερνήσει ο Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, θα έπρεπε το PSOE να απέχει από την ψηφοφορία στη Βουλή. Ως τώρα οι συμμαχίες είναι μεταξύ PP και VOX και μεταξύ PSOE και SUMAR.

H επικεφαλής του SUMAR, Γιολάντα Ντίαθ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας εξακολουθεί να προηγείται ως η πιο δημοφιλής πολιτικός με 4,7 μονάδες. Ακολουθούν οι: Σάντσεθ (4,68), Φεϊχό (4,3) και Αμπασκάλ (2,96).

Στις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις το PP εμφανίζεται να προηγείται, όμως η διαφορά με το PSOE είναι μικρή με αποτέλεσμα οι δημοσκόποι να μιλούν για μάχη “στήθος με στήθος” για τα δύο κόμματα.

liberal.gr

Related Articles

Back to top button