ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΝΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑΣΦΥΓΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα -«Ναι» σε δεύτερη θητεία λένε οι πολίτες

Τις πρώτες τάσεις των πολιτών για το 2023 σε ό,τι αφορά τα κόμματα και τις επερχόμενες εκλογές αποτυπώνει δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Alco για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha.

Πρόκειται για μια έρευνα που χωρίστηκε σε δύο κομμάτια: Το πρώτο παρουσιάστηκε χθες, ενώ θα ακολουθήσει σήμερα το δεύτερο σκέλος, με την πρόθεση ψήφου. Η δημοσκόπηση της Alco διενεργήθηκε από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι καταγράφει και το κλίμα που διαμορφώθηκε με τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και όσα ακολούθησαν.

Δημοσκόπηση Alco: Αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας;
Ένα από τα ενδιαφέροντα ερωτήματα της έρευνας αφορά στην επόμενη ημέρα των εκλογών, δηλαδή αν οι πολίτες προτιμούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνεργασίας. Στο δίλημμα αυτό, το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% (από 37%) τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνονται τα ποσοστά όσων επιθυμούν αυτοδυναμία.

Οι εκτιμήσεις για το 2023 και η ακρίβεια
Στο ερώτημα αν θεωρούν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο για τις οικογένειες συγκριτικά με το 2022, το 47% των πολιτών απάντησε πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα ή το ίδιο καλά.

Για την ακρίβεια ευθύνεται η διεθνής κρίση, λέει το 38%, έναντι του 25% που απαντά «η κυβέρνηση» και 32% που εκτιμά ότι ευθύνονται και τα δύο.

«Ναι» σε δεύτερη θητεία Μητσοτάκη
Στο πρώτο σκέλος της δημοσκόπησης, οι πολίτες έδειξαν πως θα προτιμούσαν μια δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Για το αν πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή στον Αλέξη Τσίπρα, το 33% ήταν υπέρ του νυν πρωθυπουργού, το 24% υπέρ Τσίπρα, ενώ το 29% λέει «κανένας από τους δύο».

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα μικρό έστω κομμάτι όσων στην έρευνα δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, σε αυτό το ερώτημα τάσσονται υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη – με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική.

Στην ερώτηση πώς ήταν η κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι πολίτες, «καλύτερη» απάντησε το 12%, «όσο καλή περίμενα» απάντησε το 21%, «όσο κακή περίμενα» απάντησε το 25% και «χειρότερη» το 31%.

Κακή επίδοση για τον ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα «Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν κυβερνούσε;»
Στην ερώτηση αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, το 41% απάντησε πως θα ήταν χειρότερα, ενώ το 27% αναφέρει «τα ίδια». «Καλύτερα» ψήφισε το 23%. Μάλιστα, το ποσοστό που απάντησε ότι θα ήταν χειρότερα τα πράγματα είναι ανεβασμένο κατά 6 μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ:iefimerida

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button