ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσκόπηση Opinion Poll : Προβάδισμα 14,2 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για τον Δήμο Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 27,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13%, ενώ εντύπωση προκαλεί το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων που φτάνει το 15.1% και δεν απάντησαν ( 12.7%) που είναι πολύ υψηλότερα από τον πανελλαδικό μέσο όρο, το οποίο και αναδεικνύει μια ιδιαίτερη πολιτική ρευστότητα και κινητικότητα στην πόλη.

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 5,4%, πολύ κοντά το ΚΚΕ με 5,1%, ενώ προκύπτει οκτακομματική Βουλή, καθώς η ΝΙΚΗ έχει 4,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 4%, η Ελληνική Λύση 3,7% και το ΜέΡΑ25 3,1%. 

Ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην δημοσκόπηση της Opinion Poll για τον Δήμο Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει 22,4% στην πρόθεση ψήφου έναντι 12,4% του Στέλιου Αγγελούδη αλλά μόλις το 24% δηλώνει ότι θέλει την  επανεκλογή του.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου οι δημοσκοπικές επιδόσεις είναι: Κ. Ζέρβας 22.3% ( 23.4% επί των εγκύρων), Σ. Αγγελούδης 12.4% ( 13% επί των εγκύρων) , Γ. Ορφανός 7.5% ( 7.9% επί των εγκύρων), Σ. Πέγκας 4. 8% ( 5% επί των εγκύρων), Κέκη Μαρία ( Η ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ) 3.9% 4.1% επί των εγκύρων) , Δ. Τσαβλής 3.5% ( 3.7% επί των εγκύρων ) , Σακισλόγλου Άκης 3.1% ( 3.2% επί των εγκύρων), Τομπουλίδης Β. 2.1% ( 2.2% επί των εγκύρων), Σ. Τζακόπουλος 1.9% ( 2% επί των εγκύρων ), Λευκό/ άκυρο 1.7% , Αποχή 2.9%, Άλλον 0.8% ( 0.9%), Αναποφάσιστοι 27.2% ( 28.5% επί των εγκύρων ) και δεν απάντησαν 5.8% ( 6.1% επί των εγκύρων).

Ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων και όσων δεν απάντησαν δεν πρέπει να ξενίζει. Οι δύο Βουλευτικές Εκλογές αντικειμενικά έφεραν το ενδιαφέρον για τις δημοτικές διεργασίες σε δεύτερη μοίρα. Η μάχη τώρα ξεκινάει επομένως και η εικόνα που καταγράφεται έχει αφετηριακή αξία. Ασφαλώς η θέση που εμφανίζονται τώρα οι υποψήφιοι έχει σημασία και απεικονίζει δυναμικές που θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα.

Προβληματική εικόνα για τη δημοτική αρχή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται ότι θα εμφανίσουν οι δημοτικές εκλογές στην Θεσσαλονίκη. Ο Δήμαρχος Κώστας Ζέρβας και η Δημοτική Αρχή εμφανίζουν μια προβληματική εικόνα ως προς την αξιολόγηση από τους δημότες του έργου αυτά τα χρόνια και αυτό επηρεάζει τις δημοσκοπικές επιδόσεις τους Δημάρχου σε όλα τα ευρήματα μέχρι και την πρόθεση ψήφου. Υπάρχει δηλαδή μια ρευστή κατάσταση στην οποία εμφανίζονται ήδη τα πρώτα ευρήματα για τους υποψήφιους Δημάρχους που έχουν δηλώσει ή που έχει ακουστεί ότι θα είναι υποψήφιοι, με τον Στέλιο Αγγελούδη να δείχνει να προβάλει αυτή την στιγμή ως ο βασικός αντίπαλος του νυν Δημάρχου.

Ικανοποιημένοι από την συνολική παρουσία και το έργο του Δημάρχου Κώστα Ζέρβα δηλώνουν μόλις το 28%, ενώ το 69% δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο. Πρόκειται για χαμηλή συνολικά αξιολόγηση , η οποία εξηγείται με σαφήνεια αν δούμε την αξιολόγηση του έργου του σε σειρά τομέων δημοτικής δραστηριότητας. Είναι χαρακτηριστικές οι επιδόσεις στα τρία προβλήματα του Δήμου που δηλώνονται από τους δημότες ως τα προβλήματα που απασχολούν περισσότερο. Αυτά είναι η καθαριότητα με 60.1%, η στάθμευση/ πάρκινγκ με 26.5% και το κυκλοφοριακό με 19.2%. Σ΄αυτά η ικανοποίηση από το έργο του Δημάρχου είναι: Για την καθαριότητα 18.6%, για τους χώρους στάθμευσης 11% και για τοπ κυκλοφοριακό 13.4%. Ωστόσο συνολικότερα, με εξαίρεση την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημοτικές υπηρεσίες που η αξιολόγηση είναι θετική με 41.3% και ο τομέας πολιτισμού/αθλητισμού που η ικανοποίηση βρίσκεται στα επίπεδα του 35.1%, σε όλους τους άλλους τομείς η ικανοποίηση βρίσκεται στο 30% και κάτω. Στα θέματα περιβάλλοντος 30.4%, στην κοινωνική πολιτική με 24.6%, στην κατάσταση οδών, πλατειών, πάρκων με 24.1%, στην κατάσταση των σχολείων και των παιδικών σταθμών με 23.4%.

Το πολιτικό αποτύπωμα αυτής της αξιολόγησης είναι ότι μόλις το 24% δηλώνει ότι θέλει την επανεκλογή του νυν Δημάρχου, με το 56% να θέλει εκλογή νέου προσώπου και το 20% να μην απαντά. Τα βασικά κριτήρια με βάση τα οποία θα επέλεγαν ποιον θα ψηφίσουν για Δήμαρχο είναι σύμφωνα με τις απαντήσεις όσων συμμετείχαν στην έρευνα : Να έχει σχέδιο, πρόγραμμα για μια καλύτερη προοπτική της πόλης 43.2%, να είναι αποτελεσματικός 39.4%, να διαθέτει γνώση για τα προβλήματα της πόλης 33.4%, να είναι κοντά στους δημότες 29.1%.

Σε ότι αφορά ποιοτικά χαρακτηριστικά υποψηφίων Δημάρχων ή όσων ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιοι και με δεδομένο ότι ένα 30% έως και 37% που δεν απαντά, οι τρεις που ξεχωρίζουν είναι :

Πιο ικανό/ αποτελεσματικό δηλώνει τον Κ. Ζέρβα το 16.5% , τον Σ. Αγγελούδη το 12.1% και τον Γ.Ορφανό το 8.9%. Πιο έμπειρο θεωρεί τον Κ. Ζέρβα το 19.3%, τον Σ.Αγγελούδη το 14.4% και τον Γ.Ορφανό το 14.1%. Ότι διαθέτει ολοκληρωμένες απόψεις για τις ανάγκες και τις προοπτικές και τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης , το 16.1% θεωρεί τον Κ. Ζέρβα, το 11.6% τον Σ.Αγγελούδη και το 8.2% τον Γ.Ορφανό. Πιο κοντά στους πολίτες θεωρεί τον Κ. Ζέρβα το 17%, τον Σ.Αγγελούδη και το 8% τον Γ. Ορφανό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σ.Αγγελούδης εμφανίζει αυτές τις επιδόσεις έχοντας κατά πολύ χαμηλότερη αναγνωρισιμότητα αυτή την στιγμή σε σχέση με τους άλλους δύο από την τριάδα που ξεχωρίζει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διαθέτει περιθώρια να ανεβάσει τις επιδόσεις του.

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button