ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΝΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑ

ΕΚΤ: Σκληρή μάχη για τα επιτόκια – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Στο 50-50 είναι μια νέα – αν γίνει θα είναι η δέκατη στη σειρά- αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Οι οικονομολόγοι βλέπουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια για μια τελευταία φορά προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό – απλώς δεν είναι σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα.

Θυμίζουμε ότι η ΕΚΤ τον περασμένο Ιούλιο είχε ανακοινώσει την ένατη κατά σειρά σε ένα χρόνο αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,75%.

Πιο συγκεκριμένα, μια έρευνα του Bloomberg δείχνει μια σχεδόν ισομερή κατανομή μεταξύ εκείνων που αναμένουν μια 10η συνεχόμενη αύξηση την Πέμπτη και εκείνων που αναμένουν μια «γερακίσια παύση» πριν το επιτόκιο καταθέσεων φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ του 4% τον Οκτώβριο.

Οι ερωτηθέντες βλέπουν την ΕΚΤ να επιβεβαιώνει μέχρι τον Δεκέμβριο ότι το κόστος δανεισμού βρίσκεται στο ζενίθ. Προβλέπουν την πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά τρεις φορές το 2024 για τον Μάρτιο – πολύ πριν οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποδείξουν ότι οι μειώσεις μπορεί να ξεκινήσουν.

Οι προσδοκίες των οικονομολόγων δεν διαφέρουν υπερβολικά από τα στοιχήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι traders τιμολογούν μια πιθανότητα 40% για μια κίνηση την επόμενη εβδομάδα και βλέπουν 70% πιθανότητα να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τις αποκλίνουσες απόψεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς η πιο έντονη προσπάθεια νομισματικής σύσφιξης της ΕΚΤ πλησιάζει στο τέλος της. Οι απόψεις κυμαίνονται από τον Πίτερ Καζιμίρ της Σλοβακίας, ο οποίος θα ήθελε μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα για να είναι σίγουρος ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει πράγματι στον στόχο του 2% – μέχρι τον Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας, ο οποίος ανησυχεί για τις συνέπειες του να κάνει κανείς πολλά, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία ταλαντεύεται.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί επίσης να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να αφήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ μιας ήπιας αύξησης ή μιας γερακίσιας παύσης – δεν είναι εύκολη υπόθεση», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.

«Μια παύση του κύκλου των αυξήσεων θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει. Ωστόσο, καθώς μια παύση ενέχει επί του παρόντος υψηλό κίνδυνο να μετατραπεί σε πλήρη διακοπή, τα γεράκια της ΕΚΤ πιθανώς θα πιέσουν για μια τελευταία αύξηση. Αν και η βασική μας υπόθεση είναι για αύξηση, δεν είναι μια κλήση με ισχυρή πεποίθηση. Η οικονομική επιβράδυνση, μια στροφή στην πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού, ένα πιθανό τέλος του κύκλου αυξήσεων στις ΗΠΑ και οι φόβοι για την ανθεκτικότητα της Κίνας θα μπορούσαν ακόμη να πείσουν το Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει μια παύση και να κάνει έναν απολογισμό».

Όποια κι αν είναι η απόφαση, οι ερωτηθέντες στην έρευνα λένε ότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της θα κατασταλάξουν στην κατάλληλη νομισματική στάση, με περίπου τα τέσσερα πέμπτα να λένε ότι η ΕΚΤ δεν θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια πολύ νωρίς ούτε θα τα σφίξει πολύ.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να προσφερθεί καθοδήγηση σε ένα περιβάλλον όπου έχουν λίγο πολύ πει ότι δεν μπορεί ή δεν θα προσφερθεί καθοδήγηση», δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics για την Eυρωζώνη.

Οι επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις μπορεί να βοηθήσουν. Τον Ιούνιο, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2025 – υπερβαίνοντας μόλις τον στόχο της ΕΚΤ – με έναν δείκτη που εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια να είναι ακόμη υψηλότερος.

Οι αναλυτές διχάζονται για το αν τον Σεπτέμβριο θα επιβεβαιωθούν αυτές οι προοπτικές ή θα υποδηλώσουν βελτίωση. Αναμένουν πάντως ότι θα αποκαλύψει ασθενέστερη οικονομική επέκταση φέτος και του χρόνου.

Υπογραμμίζοντας αυτές τις τάσεις, τα στοιχεία της Παρασκευής επιβεβαίωσαν τον γερμανικό πληθωρισμό στο 6,4% για τον Αύγουστο, ακόμη και όταν η οικονομία της κινδυνεύει να διολισθήσει ξανά σε ύφεση.

«Η ΕΚΤ ανησυχεί περισσότερο για το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει εγκαίρως στο στόχο παρά ότι η οικονομία θα πέσει σε ύφεση», δήλωσε ο Piet Christiansen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank. «Δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση, δεδομένου ότι η πορεία των επιτοκίων είναι το πρωταρχικό εργαλείο πολιτικής».

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει περιθώριο συμβιβασμού, εάν μια λιγότερο επιθετική στάση όσον αφορά τα επιτόκια συμπληρωθεί από μια ταχύτερη συρρίκνωση της αποθήκης ομολόγων της ΕΚΤ, που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια προηγούμενων κινήσεων τόνωσης της οικονομίας.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες λένε ότι υπάρχει λιγότερη ανάγκη να συνεχιστεί η μετακύλιση του χρέους που λήγει στο πλαίσιο του πανδημοτικού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, μόλις τελειώσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν διαφημίσει τις ευέλικτες επανεπενδύσεις ως μια πρώτη γραμμή άμυνας κατά της αναταραχής της αγοράς καθώς η ΕΚΤ σφίγγει. Επί του παρόντος έχουν οριστεί να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2024.

Η ταχύτητα της ποσοτικής σύσφιξης θα επιταχυνθεί στο μέλλον”, δήλωσε ο Dennis Shen, ανώτερος διευθυντής της Scope, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των σχεδόν δύο πέμπτων των ερωτηθέντων που αναμένουν πρόωρο τέλος των επανεπενδύσεων. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από ό,τι ήταν πριν από τη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Το ποσοστό εκείνων που αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τη μείωση του παλαιότερου χαρτοφυλακίου ομολόγων της, συμπληρώνοντας τις μετακυλίσεις με πωλήσεις, αυξήθηκε σε 43% από 37%. Η συντριπτική πλειονότητα βλέπει ότι οι μετακυλίσεις θα συνεχιστούν ακόμη και όταν τα επιτόκια αρχίσουν να πέφτουν.

Όποιο και αν είναι το παζάρι που θα γίνει για το QT, η άμεση εστίαση της Λαγκάρντ θα παραμείνει στα επιτόκια.

«Η επικοινωνία είναι πιθανό να αποδειχθεί ουσιαστικά δύσκολη», δήλωσε ο Andrzej Szczepaniak, οικονομολόγος της Nomura. «Η ζωγραφική μιας εικόνας ενότητας πιθανότατα θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη, ενώ υπάρχει αυξανόμενη δημόσια διαφωνία μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με το αν η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, καθώς και σχετικά με το πόσο καιρό θα διατηρηθούν τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα».

powergame.gr

Related Articles

Back to top button