ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΣΜΟΣΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

«Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα», λένε οι Βρετανοί

Πολύτιμα βέλη στη φαρέτρα της Ελλάδας, τα οποία δίνουν σημαντική ώθηση στον αγώνα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελούν τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία οι Βρετανοί όχι μόνο υποστηρίζουν συντριπτικά την επιστροφή τους στην Αθήνα, αλλά θεωρούν ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν πρόκειται να ζημιωθεί εάν τα έργα του Φειδία αφαιρεθούν από τη συλλογή του.

Η έρευνα, που παρουσιάζουν σήμερα αποκλειστικά «ΤΑ ΝΕΑ» για την Ελλάδα και το BBC για τη Βρετανία, διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την εταιρεία YouGov μεταξύ 20 και 21 Ιουνίου, για λογαριασμό του οργανισμού Parthenon Project. Καταρρίπτοντας τον μύθο ότι τα παρθενώνια γλυπτά αποτελούν «τεράστιο κεφάλαιο» για τη Βρετανία (όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ), η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι βρετανοί πολίτες δεν τα έχουν δει ποτέ στο λονδρέζικο ίδρυμα και ότι τυχόν επανένωσή τους στην Ελλάδα δεν θα βάρυνε στην απόφασή τους να επισκεφθούν ή όχι το Μουσείο στο μέλλον.

Επιπροσθέτως, υποστηρίζουν τη σύναψη διακρατικών πολιτιστικών συνεργασιών όπως αυτή που προτείνει η Ελλάδα στη Βρετανία.

«Αυτά τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία της δημοσκόπησης θα δώσουν πραγματική ώθηση στις διαπραγματεύσεις, καθώς δείχνουν ξεκάθαρα ότι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θα βασίζεται στην πολιτιστική συνεργασία έχει την υποστήριξη του βρετανικού λαού» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο λόρδος Εντ Βέιζι, πρόεδρος του Parthenon Project και πρώην υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας.

«Δεν υπάρχει τίποτε που να εμποδίζει την Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο να συνάψουν μια συμφωνία πολιτιστικής σύμπραξης. Ετσι, θα μπει τέλος σε αυτή την αιωνόβια διαμάχη με έναν θετικό, συνεργατικό τρόπο που θα αποφέρει τεράστια οφέλη και στις δύο πλευρές» τόνισε το ισχυρό στέλεχος των κυβερνώντων Συντηρητικών.

in.gr

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button