ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Κινήθηκε ο “γαλάζιος” περιφερειάρχης μετά τα πυρά του “γαλάζιου” δημάρχου

Η «φασαρία» και οι διαμαρτυρίες του Δήμου Παγγαίου αναφορικά με την υπόθεση της χρηματοδότησης παρεμβάσεων ύψους 12,4 εκατ. ευρώ (στους Δήμου Παγγαίου και Νέστου) η οποία «κολλούσε» στην Περιφέρεια ΑΜΘ, έφερε τελικά αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα, που στην ουσία καθυστέρησε τις διαδικασίες για την κατασκευή των έργων για σχεδόν ένα χρόνο, λύθηκε με την παρέμβαση του ίδιου του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, ο οποίος πήρε την απόφαση να εγγυηθεί τελικά η Περιφέρεια για το σχετικό δάνειο που θα συναφθεί. Με ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜΘ τονίζεται τα χρήματα των συγκεκριμένων έργων δεν προέρχεται από επιχορήγηση αλλά από δανειακή σύμβαση. Όλο αυτό διάστημα γινόταν προσπάθειες οι εγγυητές του δανείου να είναι οι Δήμοι (που θα έχουν και την ευθύνη εκτέλεσης των έργων), κάτι όμως που δε δεχόταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το πρόβλημα τελικά λύθηκε με την απόφαση του Περιφερειάρχη να εγγυηθεί η ΠΑΜΘ για τα χρήματα που θα δανειστούν με τη σύσταση ότι όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι συμβατές με το θεσμικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

«Η ιδιαιτερότητα του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είναι ότι δεν αποτελεί επιχορήγηση (όπως συμβαίνει με το ΕΣΠΑ) αλλά δάνειο»

«ο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», απευθύνεται σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού (Δήμους και Περιφέρειες), οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν απευθείας προτάσεις για εντάξεις έργων.

Πέρα από τις προτάσεις που υπέβαλαν οι Δήμοι στο πλαίσιο του διαθέσιμου για αυτούς προϋπολογισμού του Προγράμματος, ο Περιφερειάρχης επέλεξε να εντάξει στην πρόταση της Περιφέρειας για το Πρόγραμμα δύο έργα Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, συνολικού προϋπολογισμού 12,4 εκ. € περίπου:
Α. το έργο «Παρεμβάσεις ανάπλασης και αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων στη Δ.Κ. Ελευθερούπολης, στην Τ.Κ. Ν. Ηρακλείτσας και στο παραλιακό μέτωπο της Δ.Ε. Ορφανού» του Δήμου Παγγαίου
Β. το έργο «Κατασκευή ανοιχτού Κολυμβητηρίου στη Χρυσούπολη», του Δήμου Νέστου.

Η ιδιαιτερότητα όμως του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είναι ότι δεν αποτελεί επιχορήγηση (όπως π.χ. συμβαίνει με το ΕΣΠΑ) αλλά δάνειο.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος, η Περιφέρεια πρέπει να συνάψει δάνειο για το σύνολο των 12,4 εκ. € για την πληρωμή των έργων, ενώ την ευθύνη για την όλη διαδικασία της δημοπράτησης, κατασκευής και ορθής χρήσης και λειτουργίας των έργων έχουν οι Δήμοι.

Κατά την σύναψη του σχετικού δανείου απαιτείται εγγύηση με εκχώρηση για όλη την διάρκεια του δανείου (15 χρόνια) μέρους των εσόδων του εγγυητή από κάθε πηγή του για το ποσό των 15 εκ. € (αρχικό κεφάλαιο + τόκοι).

Υπό κανονικές συνθήκες, η αποπληρωμή του δανείου γίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σε περίπτωση όμως που, μετά από έλεγχο, διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην κατασκευή, στις διαδικασίες ή στη λειτουργικότητα των έργων για 5 τουλάχιστον χρόνια μετά την ολοκλήρωσή τους, το δάνειο θα βαρύνει αποκλειστικά τον εγγυητή.

Παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εγγύηση του δανείου να την αναλάβουν οι Δήμοι, οι όποιοι έχουν και την ευθύνη για την κατασκευή και λειτουργία των έργων, κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Παρά τις επίπονες προσπάθειες και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στελεχών από τις τεχνικές και νομικές υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας, δεν βρέθηκε τελικά νομικά αποδεκτή λύση, με αποτέλεσμα το βάρος της εγγύησης του δανείου να πρέπει να το αναλάβει τελικά η Περιφέρεια.

Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, και επειδή πάνω από όλα πρέπει να προχωρήσουν τα δύο αυτά έργα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, ο Περιφερειάρχης πήρε την απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία με εγγυητή την Περιφέρεια και την εκτέλεση των έργων από τους Δήμους, με τη σύσταση όλες οι διαδικασίες να είναι συμβατές με το θεσμικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ».

aftodioikisi.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button