ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Μαραθώνιος 100 ημερών μέχρι τις κάλπες

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις με ορίζοντα τις πρώτες κάλπες που δρομολογούνται για Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου – Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου στη δημοσιότητα η σύνθεση των περισσοτέρων ψηφοδελτίων

Με το πλεονέκτημα το οποίο τους παρέχει η πρωτοφανής -τηρουμένων των αναλογιών- δημοσκοπική αντοχή, η οποία αποτυπώνεται και στις πλέον φιλικές προς την αντιπολίτευση έρευνες της κοινής γνώμης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του επιδιώκουν να μετατρέψουν την προεκλογική μάχη που ξεκίνησε, σε μαραθώνια κούρσα, στην οποία θα δοκιμαστούν οι δυνάμεις όλων των δρομέων. Κοινή συνισταμένη των σχεδιασμών που γίνονται στο παρασκήνιο αλλά και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται στο προσκήνιο αποτελεί ότι η αλλαγή του χρόνου και η έλευση του 2023 συνιστά την ουσιαστική αφετηρία για την αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες, από τις οποίες όλα δείχνουν ότι μας χωρίζουν 100 ημέρες.

Αν και επίσημες ανακοινώσεις δεν προβλέπεται να γίνουν άμεσα, οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις που έχουν μοιραστεί με το «ΘΕΜΑ» αξιόπιστες πηγές, οι οποίες έχουν γνώση των σχεδίων που καταστρώνονται στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς, επιμένουν ότι η επικρατέστερη ημερομηνία για την πρώτη κάλπη εξακολουθεί να είναι η Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου.

Υπό αυτή τη συνθήκη, η επαναληπτική κάλπη, η οποία θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα απαιτηθεί να στηθεί, λόγω του ότι δεν θα προκύψει βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, εξαιτίας της απλής αναλογικής, θα πρέπει να υπολογίζεται για την Κυριακή 21 Μαΐου. Για να ισχύσει το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η τυπική διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών θα πρέπει γίνουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Νωρίτερα, ωστόσο, αναμένεται να έχει κορυφωθεί η προεκλογική προετοιμασία της κυβερνητικής παράταξης, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα δοθούν στη δημοσιότητα ολοκληρωμένες οι περισσότερες από τις λίστες με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

ekloges-1

Αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, η «γαλάζια» τρόικα των συνεργατών του πρωθυπουργού που έχει επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο καθήκον, δηλαδή ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, «έχει κλείσει τα περισσότερα κουτάκια στα ψηφοδέλτια όλης της χώρας» και, όπως λένε οι γνωρίζοντες, αναμένει να τα παρουσιάσει τις επόμενες δύο εβδομάδες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ενημερωμένος για τα κριτήρια αξιολόγησης, αλλά θα έχει τον τελικό λόγο. Η συγκεκριμένη τριάδα προετοιμάζει και τις εξορμήσεις του πρωθυπουργού στην περιφέρεια που θα γίνουν το προσεχές διάστημα και θα έχουν ως σταθμούς τη Λάρισα, την Κοζάνη, την Κομοτηνή και τα Ιωάννινα.

Οπως, πάντως, υποστηρίζουν στελέχη από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, στο διάστημα που απομένει μέχρι να διαλυθεί επισήμως η Βουλή, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσουν να συνδυάσουν την προεκλογική εκστρατεία με τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου. «Δεν πρόκειται να κατεβάσουμε τα μολύβια…» είναι η φράση που χρησιμοποιούν αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι στον προγραμματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου υπάρχουν τριάντα νομοσχέδια (σ.σ.: βλέπε σχετικό πίνακα στην επόμενη σελίδα), τα περισσότερα από τα οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να συζητηθούν και να ψηφιστούν από τη σημερινή κοινοβουλευτική σύνθεση εντός των προσεχών μηνών. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι επιλέγει ως βασική προεκλογική της στρατηγική τη θετική ατζέντα, με έμφαση στη σύγκριση των δικών της πεπραγμένων της με εκείνα της προηγούμενης περιόδου όταν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας είχε ο Αλέξης Τσίπρας.

πηγή: www.protothema.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button