ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣΦΥΓΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Μεντβέντεφ: Το πλήγμα στην Πολωνία φέρνει τη Δύση πιο κοντά σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Το περιστατικό με το καταγγελλόμενο από την Ουκρανία ‘πυραυλικό πλήγμα’ σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο“, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ο Μεντβέντεφ.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Πολωνίας, που είναι χώρα μέλος του NATO, δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του δεν έχει “αδιάσειστα στοιχεία” που να δείχνουν ποιος εξαπέλυσε τον πύραυλο, ο οποίος έπληξε αγροτική εγκατάσταση σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Εξάλλου αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες υπό την προεδρεία του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 13:30 (ώρα Ελλάδας).

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι, μετά τις πρώτες ενδείξεις πως οι πύραυλοι που χτύπησαν πολωνικό έδαφος μάλλον είναι ουκρανικοί, θεωρείται λιγότερο πιθανό η Πολωνία να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης της Συμμαχίας. Το Άρθρο 4 προβλέπει ότι μια χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις για ένα ζήτημα που δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «απίθανο (…) (ο πύραυλος) να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία».

«Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα μπορέσουμε να καθορίσουμε τι συνέβη ακριβώς», προτού αντιδράσουμε, τόνισε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στην Ινδονησία, στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Και η Γαλλία ζήτησε να επιδειχθεί «η μέγιστη σύνεση», καθώς «πολλές χώρες» στην περιοχή διαθέτουν αυτού του είδους τους πυραύλους, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, προειδοποιώντας για «τον σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης».

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button