ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ: Γρίφοι και εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια Επικρατείας

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάθε κόμματος είθισται να αποκαλείται και ως «βιτρίνα» του. Και τούτο, διότι, παλαιότερα, τα πολιτικά κόμματα τοποθετούσαν στο Επικρατείας τους εγνωσμένες και προσωπικότητες κύρους, οι οποίες λόγω «ονόματος» ή ιδιότητας δεν θα έπρεπε να τρέξουν για τον… σταυρό. Η παρουσία τους και μόνο προσέδιδε προστιθέμενη αξία στην παράταξη και στον αρχηγό ενόψει της εκλογικής μάχης.

Προϊόντος του χρόνου, η παράδοση αυτή «έσπασε». Οι πολιτικοί αρχηγοί άρχισαν να τοποθετούν σε εκλόγιμες θέσεις στο Επικρατείας πολιτικούς ή άλλους φίλους τους, προκειμένου να τους εξασφαλίσουν την εκλογή και να εκκινήσουν με αυτό τον τρόπο τον κοινοβουλευτικό βίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ήταν η τοποθέτηση του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) στις εκλογές του Απριλίου του 2000 από τον Κώστα Καραμανλή.

Και για τις προσεχείς εκλογές, όπως είναι λογικό, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των δύο μεγάλων κομμάτων. Ποιους θα επιλέξουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και γιατί; Είναι γεγονός, πάντως, ότι τόσο στην Πειραιώς όσο και στην Κουμουνδούρου κρατούν σαν «επτασφράγιστο μυστικό» τα Επικρατείας τους. Είτε γιατί επιθυμούν να αιφνιδιάσουν τον πολιτικό τους αντίπαλο είτε γιατί θέλουν να ξαφνιάσουν (θετικά) τους ψηφοφόρους, είτε και για τους δύο λόγους.

«Γαλάζιες» ανακοινώσεις μετά το Πάσχα

Όσον αφορά στην ΝΔ, μετά το Πάσχα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ποιοι θα στελεχώσουν το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η aftodioikisi, μέσω του Επικρατείας, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει αφενός τη ριζική ανανέωση σε πρόσωπα και αφετέρου τα ανοίγματα στην κοινωνία και φυσικά στο πολιτικό κέντρο. Ταυτόχρονα, θεωρείται βέβαιο ότι εντός του Επικρατείας θα υπάρχουν σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες.

Πάντως, μέχρι στιγμής, σίγουρος για το Επικρατείας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης. Αρκούντως πιθανή θεωρείται και η συμμετοχή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Σχετικά με τις γυναίκες, τα ονόματα που έχουν ακουστεί εδώ και καιρό είναι της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου (πρωτεργάτρια του ελληνικού #metoo) και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.

Σε αυτές τις εκπλήξεις, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi υπάρχουν δύο ονόματα: Του Σταύρου Παπασταύρου και της καθηγήτριας – ιστορικού, Μαρίας Ευθυμίου.

Ανανέωση και ισχυροί συμβολισμοί στην Κουμουνδούρου

Ριζικά ανανεωμένο αναμένεται να είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi, η επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα είναι να αποτυπωθεί στο Επικρατείας η ανανέωση και συνάμα η διεύρυνση της παράταξης.

Τα ονόματα των υποψηφίων του Επικρατείας αναμένεται να ανακοινωθούν τις τελευταίες μέρες του Απριλίου και μεταξύ αυτών θα είναι το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη.

Ακόμα, σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας θα βρίσκεται η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου αλλά και ο καθηγητής του Harvant Όθωνας Ηλιόπουλος, ο οποίος θα είναι εκπρόσωπος των απόδημων.

Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη μια πιθανή υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι λόγοι; Πολλοί! Μόνο ως απαρατήρητη δεν πέρασε η προ ημερών παρουσία της κυρίας Κατσέλη στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα κόκκινα δάνεια.

Φυσικά, εδώ και αρκετά χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και Κατσέλη έχουν στενή και λειτουργική συνεργασία, ενώ η δεύτερη δύναται να αποτελέσει ένα πρόσωπο που μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στην προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, κορυφαίο στέλεχος και υπουργός του οποίου υπήρξε για πολλά χρόνια.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Related Articles

Back to top button