ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΣΜΟΣΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑ

Νότιος Τομέας -Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: Ποιοι δήμαρχοι κερδίζουν & ποιοι χάνουν (πίνακες)

Τους δημάρχους του Νότιου Τομέα της Αττικής που κερδίζουν, που δυσκολεύονται και που χάνουν, αποτυπώνει η δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr που διεξήχθη από 28 Ιουνίου έως 11 Ιουλίου 2023 σε δείγμα 1812 ατόμων, εκ των οποίων τα 910 με την online έρευνα και τα 902 με την τηλεφωνική έρευνα.

Σύμφωνα με τα ευρύματα της έρευνας στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι δήμαρχοι Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, ο οποίος ωστόσο δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, ο Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος, καθώς σχεδόν 2 στους 3 πολίτες (62%) δηλώνουν ότι δεν πρέπει να επανεκλεγεί. Σε επισφαλή θέση βρίσκεται και η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, η οποία έχει μεν υψηλότερη προοπτική επανεκλογής (25%) σε σχέση με τον κ. Κάρναβο (15%) αλλά το 65% των δημοτών δεν θέλουν να είναι ξανά δήμαρχος. Αντιθέτως ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος έχει πολύ καλύτερη εικόνα, με το 45% των δημοτών του να επιθυμεί την επανεκλογή του και ένα ισχυρό 43% να λέει “όχι” σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πρόθεση ψήφου
Η εικόνα αυτή οδηγεί στην επανεκλογή του κ. Φωστηρόπουλου από τον α΄γύρο με 48%, με τους αντιπάλους του Α. Δούμα και Ν. Γαρδίκη να έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δούμας βρέθηκε στον δεύτερο γύρο απέναντι στον κ. Φωστηρόπουλο, στις εκλογές του 2019, ωστόσο τότε το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο ήταν 50 και όχι 43%.

Στο δήμο Αγίου Δημητρίου η νυν δήμαρχος Μ. Ανδρούτσου χάνει περισσότερες από 17 ποσοσταίες μονάδες σε σχέση με τις επιδόσεις του 2019 (24 έναντι 41,69%), ισοψηφώντας με τον αντίπαλό της στο β΄γύρο των προηγούμενων δημοτικών εκλογών Χ. Πρεκετέ. Τους ακολουθούν δύο υποψήφιοι που δεν μετείχαν στις προηγούμενες εκλογές και οι οποίοι δείχνουν σε θέση να καταγράψουν σημαντικά ποσοστά, οι κ.κ. Παπατριανταφύλλου και Μαμαλάκης με 19% και 16% αντιστοίχως. Η αναμέτρηση δείχνει να είναι ανοιχτή και ο ρόλος των δύο τελευταίων υποψηφίων που προαναφέρθηκαν ενδέχεται τελικά να είναι και ο κρισιμότερος.

Στο δήμο Καλλιθέας οι συσχετισμοί δείχνουν να είναι ίδιοι με αυτούς της προηγούμενης δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr το Μάιο του 2023, με τον πρώην δήμαρχο Κ. Ασκούνη να προηγείται του νυν κατά 10% (41 έναντι 31% – 39 έναντι 29% τον Μάιο), και στο β’ γύρο να κερδίζει εύκολα με 55 έναντι 33% (52 έναντι 32% τον Μάιο).

Η αναμέτρηση στον Δήμο Νέας Σμύρνης αποτυπώνεται στην έρευνα απολύτως ανοιχτή, καθώς τέσσερις από τους υποψηφίους της λίστας που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα συγκεντρώνουν επί της ουσίας παρόμοια ποσοστά, τα οποία στατιστικά δεν εμφανίζουν σημαντικές διαφορές. Πρόκειται για την κα. Νάνου (21%), τον κ. Κουτελάκη (20%), τον κ. Παυλόπουλο (16%) και τον κ. Κρικρή (14%) (βλ. Πίνακα 18). Εκ των παραπάνω τεσσάρων, οι κ.κ. Κουτελάκης και Παυλόπουλος μετείχαν και στις εκλογές του 2019, με τον κ. Κουτελάκη μάλιστα να φτάνει στον δεύτερο γύρο έναντι του σημερινού Δημάρχου κ. Τζουλάκη, ο οποίος και τελικά επικράτησε. Η μη συμμετοχή του σημερινού Δημάρχου, όπως επίσης και ο συγκριτικά πολύ χαμηλός δείκτης ικανοποίησης των πολιτών από το παραγόμενο έργο της τωρινής δημοτικής αρχής, δημιουργούν μια συνθήκη ανοιχτού ανταγωνισμού για τη θέση του επόμενου Δημάρχου. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι κ. Κλαίρη Δεληγιάννη που στηρίζεται από τον νυν δήμαρχο φαίνεται να “πληρώνει” τα “σπασμένα” της απερχόμενης δημοτικής Αρχής, ενώ καλύτερα αλλά σχετικά χαμηλά βρίσκεται και ο πρώην αντιδήμαρχος του σημερινού δημάρχου Στ. Κρίκρης, που επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση του από τα πεπραγμένα Τζουλάκη. Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη.

aftodioikisi.gr

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button