ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΝΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑ

Περιφέρεια Ηπείρου -Δημοσκόπηση aftodioikisi.gr: «Μάχη» Καχριμάνη -Ριζόπουλου -Ποιοι προηγούνται στους δήμους

«Μάχη» δεύτερου γύρου ανάμεσα στον “γαλάζιο” νυν περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Σπύρο Ριζόπουλο, αποτυπώνει η δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr στην Περιφέρεια Ηπείρου, που διεξήχθη από 23 έως 26 Ιουλίου 2023 σε δείγμα 1602 πολιτών (1282 online ερωτηματολόγια και 320 τηλεφωνικά). Συγκεκριμένα, ο κ. Καχριμάνης λαμβάνει 30,6% (27 στη δημοσκόπηση του Απριλίου πριν την συντριπτική νίκη της ΝΔ στις εκλογές) και ο κ. Ριζόπουλος 17% (20% στη δημοσκόπηση του Απριλίου χωρίς τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ –Στέφος- και του ΠΑΣΟΚ –Ζούμπας– που καταγράφουν 12% και 8,4% αντίστοιχα). Στο β΄ γύρο η διαφορά των 13,6 ποσοσταίων μονάδων μεταξύ των δύο υποψηφίων μειώνεται κάτω από το μισό (5,7%), με ένα 25,9% να δηλώνει ότι δεν προτιμά κανέναν από τους δύο και 4% ΔΞ/ΔΑ. Να σημειωθεί επίσης ότι περισσότεροι από 2 στους 3 πολίτες (67,6%) της Ηπείρου, θεωρούν ότι ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, που καταγγέλθηκε από νεαρή υπάλληλό του για σεξουαλική παρενόχληση δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος.

Αναφορικά με τους δήμους:

-Στο μεγαλύτερο δήμο της περιοχής στα Ιωάννινα, ακόμη και έξι υποψήφιοι δείχνουν ικανοί να διεκδικήσου την είσοδό τους στον β΄ γύρο: Ο προερχομενος από το ΠΑΣΟΚ Θωμάς Μπέγκας (17,82%), η προερχόμενη από τη ΝΔ Τατιάνα Καλογιάννη (15,45%), ο νυν δήμαρχος, διάδοχος του Μωυσή Ελισάφ, Δημήτρης Παπαγεωργίου (15,15%), ο, επίσης, “γαλάζιος” Παντελής Κολόκας (14,85%), ο επίσης, προερχόμενος από τη ΝΔ, Νίκος Γκόντας 12,42% και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (10,61%). Γεγονός το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια αμφίρροπή μάχη χωρίς ασφαλή πρόβλεψη για τους δυο μονομάχους της δεύτερης Κυριακής και, ασφαλώς, τον τελικό νικητή.

-Στο δήμο Αρταίων ο ¨γαλάζιος” νυν δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης (45,93%), έχει ως βασικό αντίπαλο τον, πρώην στενό του συνεργάτη και πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών, Χριστόφορο Σιαφάκα (37,04%), αλλά δείχνει ικανός να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, καθώς οι δύο ανθυποψηφίοι τους μένουν αρκετά χαμηλά.

-Στο δήμο Πρέβεζας ο Γιώργος Νίτσας εμφανίζει προβάδισμα στον α΄ γύρο έναντι του (αποδυναμωμενου) “γαλάζιου” νυν δημάρχου Νίκου Γεωργάκου (20 έναντι 17,5%), οποίος δείχνει να απειλείται από τον Νίκο Τζίμα (15%). Ωστόσο, εκ παραδρομής, στη δημοσκόπηση δεν μετρήθηκε ο υποψήφιος της Λαϊκής Σπυσπείρωσης Κώστας Κύρλας, ο οποίος θεωρητικά έχει ως δεξαμενή το 22,5% που απαντά «κανέναν από τους παραπάνω». Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη παράταξη το 2019 με άλλον επικεφαλής (Σταύρος Αμάραντος) είχε καταγράψει ποσοστό 12,17%, ενώ το ΚΚΕ στις εκλογές του Ιουλίου έλαβε 7,39%.

-Τέλος στο δήμο Ηγουμενίτσας, οι επιδόσεις του ¨γαλάζιου” νυν δημάρχου Γιάννη Λώλου που το 2019 είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με το εντυπωσιακό 53,25%, βρίσκονται, κυριολεκτικά, στα τάρταρα. Ο κ. Λώλος μόλις που καταφέρνει να ξεπεράσει το 9% (9,09%), με αποτέλεσμα για την δημαρχία να κονταροχτυπιούνται ο Παναγιώτης Νταής (36,36%) και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ Αντώνης Μπέζας (34,09%)

Τα προβλήματα
Για τους Ηπειρώτες πρώτης προτεραιότητας πρόβλημα είναι η «απουσία στάθμευσης και το κυκλοφοριακό» (56,83%) και ακολοθούν η «επάρκεια και ποιότητα σχολικών κτηρίων (46,45%) και ο ελλιπής φωτισμός (43,17%).

aftodioikisi.gr

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button