ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑ

Π.Ε.ΔΙ.Μ.Μ.Ε.:Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για την προβολή υποψηφίων στο διαδίκτυο – Οι κανόνες προβολής των υποψηφίων στα ΜΜΕ

Επειδή πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες για την προβολή των υποψηφίων στο διαδίκτυο σας ενημερώνουμε ότι:

Σε επικοινωνία που είχε ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Διαδικτυακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Π.Ε.ΔΙ.Μ.Μ.Ε.) και διαχειριστής του LamiaReport Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, με τον αρμόδιο υπάλληλο της Δ/νσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών (κ. Φλώρο),  για το θέμα της προβολής των υποψηφίων στο διαδίκτυο ξεκαθαρίστηκε ο κ. Φλώρος επιβεβαίωσε ότι:

  • ΔΕΝ υπάρχει κανένας περιορισμός για τα banners των υποψηφίων στα site.
  • Κανένας περιορισμός, επίσης, δεν υπάρχει και για τα link που έχουν τα banners.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22310 66155 και στο 6979975000 (Δημήτρης Κωνσταντόπουλος)

Εμείς με τη σειρά μας να επισημάνουμε ότι το διαδίκτυο είναι το πιο ευέλικτο, το πιο οικονομικό και πιο αποτελεσματικό μέσο προβολής για κάθε υποψήφιο, εάν το χρησιμοποιήσει σωστά καθώς μπορεί μέσα από στοχευμένες κινήσεις,  να κάνει γνωστές τις θέσεις και τις απόψεις του, σε χιλιάδες αναγνώστες. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μπορείτε να επικοινωνήσετε και με το info@komotinipress.gr

Οι κανόνες προβολής των υποψηφίων στα ΜΜΕ
Μόλις σε 30 ημέρες ορίζεται η προεκλογική περίοδος για την οποία ισχύουν περιορισμοί στην προβολή των υποψηφίων δημάρχων, περιφερειαρχών και συμβούλων στα ΜΜΕ εθνικής ή τοπικής εμβέλειας. Μάλιστα, η έννοια της «εμφάνισης» των υποψηφίων έχει αρκετά στενό χαρακτήρα, αυτόν την συνέντευξης ή της συμμετοχής σε πάνελ συζήτησης, αλλά και της «κάλυψης της προεκλογικής τους δραστηριότητας σε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος».

Αναλυτικά, στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών  αναφέρεται:

Η προεκλογική περίοδος για την προβολή και τις εμφανίσεις των επικεφαλής των συνδυασμών, των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, προσδιορίζεται στις τριάντα (30) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Στην έννοια των εμφανίσεων υπάγονται οι συνεντεύξεις, η συμμετοχή σε κάθε είδους εκπομπές όπως π.χ. πάνελ διαλόγου, δελτία ειδήσεων, ψυχαγωγικά προγράμματα, η κάλυψη της προεκλογικής τους δραστηριότητας σε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος κ.λ.π. Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω περιόδου, ισχύουν οι ακόλουθοι περιορισμοί για τα ανωτέρω πρόσωπα:

1. Απαγορεύεται η άμεση ή έμμεση παρουσίαση εκπομπών που μεταδίδονται από δημόσια και ιδιωτικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ ελεύθερης λήψης και από το διαδίκτυο.

2. Οι εμφανίσεις τους σε κάθε είδους εκπομπές των δημόσιων και ιδιωτικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ ελεύθερης λήψης, σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών καθώς και στο διαδίκτυο, καθορίζονται ως εξής:
•2 φορές σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας
•1 φορά σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας
•1 φορά σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες

Σε περίπτωση τυχόν εκτάκτων και απρόβλεπτων γεγονότων, δεν λογίζονται ως εμφανίσεις οι σχετικές δηλώσεις και η ενημέρωση που παρέχεται από τα αιρετά μονοπρόσωπα όργανα της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.

Εξαίρεση από την ανωτέρω ρύθμιση που προβλέπει τον αριθμό των εμφανίσεων, αποτελεί η δυνατότητα των επικεφαλής των συνδυασμών και των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών να συμμετέχουν χωρίς περιορισμό σε εκπομπές με οργανωμένες συζητήσεις εφόσον:
•Μέχρι την ανακήρυξη των συνδυασμών από το αρμόδιο πρωτοδικείο, έχει διασφαλιστεί η συμμετοχή τουλάχιστον 3 ακόμη συνυποψήφιών τους στις συζητήσεις αυτές και
•Μετά την ανακήρυξη, η ανωτέρω προϋπόθεση καταλαμβάνει τα 2/3 των ανακηρυχθέντων.
•Σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, μετέχουν υποχρεωτικά οι επικεφαλής και των δύο συνδυασμών.

Σημειώνεται ότι για τις εμφανίσεις των υποψηφίων, απαγορεύεται η καταβολή εκλογικής δαπάνης ανεξαρτήτως ποσού προς τα Μ.Μ.Ε. και τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου καθώς και οποιοδήποτε άλλο οικονομικό αντάλλαγμα. Τυχόν αποδεδειγμένη πραγματοποίηση των ανωτέρω, επιφέρει την έκπτωση από το αξίωμα του υποψηφίου και ποινή φυλάκισης για τους ιδιοκτήτες ή νόμιμους εκπροσώπους των αντίστοιχων μέσων.

Related Articles

Back to top button