ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑ

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΑΑΔΕ και Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Κοινό μέτωπο κατά του οργανωμένου εγκλήματος που συνδέεται με το λαθρεμπόριο, τη διαφθορά, τη διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, την απάτη και κάθε άλλο ποινικό αδίκημα ή παράνομη δραστηριότητα, που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνει η υπογραφή Συμφώνου μεταξύ του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή και της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, Laura Codruța Κoevesi.

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που υπογράφει Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Το Σύμφωνο υπεγράφη στην έδρα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας στην πόλη του Λουξεμβούργου και θέτει το πλαίσιο στενής συνεργασίας της Ελληνικής Αρχής με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, Οργάνου της ΕΕ, που λειτουργεί πλέον και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα προβλέπονται και ισχύουν άμεσα:

– η ανταλλαγή πληροφοριών και υποστήριξη για σχετικές υποθέσεις
– η διερεύνηση δυνατοτήτων ανταλλαγής στρατηγικών πληροφοριών
– η πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων σε ανώτατο και σε τεχνικό επίπεδο
– η ανταλλαγή εμπειρογνωσίας
– η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε ανάλογα αδικήματα
– η υποστήριξη ερευνών
– ο ορισμός σημείων επαφής επιχειρησιακής συνεργασίας.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε: «Η προσπάθειά μας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής είναι διαρκής. Για το σκοπό αυτό είμαστε παρόντες σε δυναμικές διεθνείς συνεργασίες και από σήμερα, και με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και τεχνογνωσία. Το Σύμφωνο, ενδυναμώνει περαιτέρω τη μηδενική ανοχή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων απέναντι σε φαινόμενα που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα των πολιτών της χώρας μας και της ΕΕ».

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής και η Ευρωπαία Εισαγγελέας Laura Codruța Κoevesi

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button