ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Τι δείχνει δημοσκόπηση στη Θεσσαλονίκη και η εκπροσώπηση της πόλης στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Γράφει ο Σαλονικιός

Εκτός από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται κάθε τόσο, τρέχουν και πολλές ακόμη, για λογαριασμό κομμάτων και υποψηφίων, οι οποίες δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας

O Σαλονικιός
Τρέχουν και δεν φτάνουν αυτήν την περίοδο οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και το τέμπο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμη καθώς, θυμίζω, ότι μετά την διπλή, απ’ ό,τι φαίνεται εθνική κάλπη ακολουθούν και αυτές της αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο. Εκτός από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται κάθε τόσο, τρέχουν και πολλές ακόμη, για λογαριασμό κομμάτων και υποψηφίων, οι οποίες δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μία τέτοια θα σας αποκαλύψω σήμερα.

Έγινε στην Β’ Θεσσαλονίκης, από γνωστή εταιρεία σφυγμομετρήσεων κοινής γνώμης, το διάστημα 18 έως 22 Απριλίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα (χωρίς αναγωγές και τα τοιαύτα) η Νέα Δημοκρατία έρχεται μακράν πρώτη, συγκεντρώνοντας 33,7% και ακολουθεί σε απόσταση ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,3%. Θυμίζω ότι στις εκλογές του 2019 το κυβερνών κόμμα είχε συγκεντρώσει στη Β’ το πολύ υψηλό ποσοστό του 43,02%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 25,14%.

Δηλαδή, και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι αρκετά κάτω από τις επιδόσεις τους του Ιουλίου του ’19 και σύμφωνα με εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών τα ποσοστά τους στην κάλπη της 21ης Μαΐου, χωρίς λευκά, άκυρα κ.λπ. θα είναι περίπου τέσσερις με πέντε μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το ’19.

Στα υπόλοιπα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 7,4% (είχε 6,65% στην κάλπη του ’19), η Ελληνική Λύση 4,6% (από 5,65%), το ΚΚΕ 3,2% (είχε 4,61%) και το ΜεΡΑ25 2,8% (από 4,06%). Τα μικρότερα κόμματα συγκεντρώνουν όλα μαζί ένα 6,8% ενώ το ποσοστό της λεγόμενης αδιευκρίνιστης ψήφου είναι ακόμη ψηλά, στο 22,1%.

Η ΝΔ, για την οποία η Β’ Θεσσαλονίκης αποτελεί ανέκαθεν προνομιακή εκλογική περιφέρεια, είναι μπροστά σε όλες τις περιοχές, δηλαδή δυτικά στους δήμου Δέλτα και Χαλκηδόνας, βόρεια σε Πυλαία Χορτιάτη και Ωραιόκαστρο αλλά και στους υπόλοιπους δήμους Λαγκαδά, Βόλβη. Επίσης προηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες πλην αυτής των 25-34 όπου είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τα ανωτέρω η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα παραμείνει πιθανότατα ως έχει, δηλαδή οι εννέα έδρες θα κατανεμηθούν 3 στη ΝΔ, 2 στον ΣΥΡΙΖΑ και από μία σε ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25. Υπό την αίρεση βεβαίως του αποκλεισμού του νεοναζιστικού μορφώματος Κασιδιάρη καθώς, θυμίζω, η Χρυσή Αυγή είχε πάρει στη Β’ 4,2% το 2019, αλλά δεν πήρε έδρα καθώς δεν είχε περάσει το πανελλαδικό όριο του 3%.

Ποιοι θα είναι στο Επικρατείας;

Στις 10.30 σήμερα το πρωί πρόκειται να παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Την παρουσίαση θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα γραφεία του κόμματος και αυτή τη φορά στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχουν 15 αντί 12, καθώς προστέθηκαν τρεις επιπλέον θέσεις για τους εκπροσώπους της Ομογένειας. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος ή ποιοι θα εκπροσωπήσουν τη Θεσσαλονίκη και φυσικά σε ποια θέση του ψηφοδελτίου θα τοποθετηθούν.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι Θεσσαλονικείς θα είναι πιθανότατα δύο. Ένας άνδρας και μία γυναίκα.

Το όνομα που ακουγόταν εντόνως χθες το βράδυ ήταν αυτό της Μαρίας Νεφέλης Χατζηιωαννίδου, η οποία ενδέχεται μάλιστα να είναι σε εκλόγιμη θέση. Η Χατζηιωαννίδου ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, είναι μητέρα δύο παιδιών, καθώς και δημιουργός της σελίδας «Υπέροχες Γυναίκες».

Ως προς τον εκπρόσωπο του ανδρικού φύλου, έχω κάποιον στο μυαλό μου ο οποίος, όπως πληροφορούμαι, βρίσκεται ήδη από χθες στην Αθήνα. Το όνομά του είχε ακουστεί και για το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης αλλά τελικώς δεν ευοδώθηκε. Επίσης, για να σας βοηθήσω, πρόκειται για πρόσωπο το οποίο κατέχει δημόσιο αξίωμα από το οποίο εικάζω ότι θα παραιτηθεί στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί τελικά η πληροφορία περί συμμετοχής του στο “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

makthes.gr

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button