ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το δύσκολο πολιτικό φλερτ Πολάκη με Βαρουφάκη και το σενάριο για νέο κόμμα

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με το θέμα Πολάκη και κυρίως μια πιθανή διαγραφή του πρώην υπουργού από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ήδη ανοίξει την συζήτηση για μια πιθανή μετακίνηση του σε κάποιο άλλο κόμμα ή ακόμα και η δημιουργία ενός νέου κομματικού σχηματισμού.

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι ο Παύλος Πολάκης, μπορεί να μην διαγραφεί από το κόμμα αλλά να περιοριστεί η ποινή του στην «καρατόμηση» από τα ψηφοδέλτια ή στην χειρότερη περίπτωση ή στην αναστολή της κομματικής του ιδιότητας για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση τα σενάρια ήδη δίνουν και παίρνουν. Η δημιουργία νέους κόμματος από τον Πολάκη, πάντως φαντάζει το πιο ακραίο σενάριο, αφού ο βουλευτής δεν προλαβαίνει να στήσει μηχανισμό με δεδομένο ότι οι κάλπες κατά πάσα πιθανότητα θα στηθούν στις 9 Απριλίου.

Ως εκ τούτο η μετακίνηση του σε κάποιο άλλο κόμμα φαντάζει σαν μια πιθανή επιλογή. Ποια όμως κόμματα θα μπορούσαν να εντάξουν στις τάξεις του, το Χανιώτη πολιτικό. Ανθρωποι του χώρου «φωτογραφίζουν» τη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και κυρίως το ΜεΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη.

Πολλά στελέχη του ΜεΡΑ25 σύμφωνα με πληροφορίες βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια μεταγραφή. Αφού τον χαρακτηρίζουν «έντιμο άνθρωπο» που έχει τη «λεβεντιά» να τα βάλει με το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο που εξάλλου καταδικάζει και ο ίδιος ο Γιάννης Βαρουφάκης και το κόμμα του. Μάλιστα στελέχη του ΜεΡΑ25 σημειώνουν ότι «τα πολιτικά ζητήματα που έβαζε στην τελευταία του ανάρτηση» ο Πολάκης «ζητήματα που έβαζε στον πολιτικό διάλογο το ΜεΡΑ25 στα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς».

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τον Πολάκη ως την ικανή «πολιτική γέφυρα» για να γίνει ένας μεγάλος συνασπισμός της Αριστεράς που θα θίξει τον πυρήνα της ολιγαρχίας και του πολιτικού και μιντιακού συστήματος.

Για το θέμα πήρε θέση και ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Pressproject, σημείωσε: “Το ΜέΡΑ25 σχολίασε μέσω του εκπροσώπου μας πως η ενσωμάτωση και παράδοση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ολιγαρχικό σύστημα μετά την συνθηκολόγηση το βράδυ της 5ης Ιουλίου του ’15 ήταν απολύτως γνωστή στον κ. Πολάκη. Όπως και ήταν απολύτως γνωστός στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο τρόπος με τον οποίο πολιτευόταν ο κ. Πολάκης όλα αυτά τα χρόνια. Τι άλλαξε τώρα; Το μόνο «νέο στοιχείο» που εμείς βλέπουμε είναι ότι ο κ. Πολάκης για πρώτη φορά έθεσε ζητήματα όπως η κατάργηση της ΑΑΔΕ και του ΤΧΣ καθώς και ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη – πράγματα που για να γίνουν απαιτούν την ρήξη την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ο κ. Πολάκης όλα αυτά τα χρόνια, χαρακτηρίζουν «αυταπάτη».

Όσον αφορά την ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας επί βασικών θεσμικών εργαλείων του κράτους (π.χ. ΑΑΔΕ, ΤΧΣ, Υπερταμείο, κόκκινα δάνεια, Χρηματιστήριο Ενέργειας) το ΜέΡΑ25 έχει προ πολλού καταθέσει συγκροτημένη και διεξοδική Πρόταση Νόμου. Επί πλέον, για τον χώρο της Δικαιοσύνης, η λύση δεν μπορεί να είναι η αντικατάσταση του ενός καθεστώτος από ένα άλλο καθεστώς, με μαζική παραγωγή «δικών μας» δικαστών. Επ’ αυτού, το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει τη μόνη σοβαρή πρόταση θεσμικού εκδημοκρατισμού της Δικαιοσύνης. Π.χ. πλήρης διαχωρισμός εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης να επιλέγεται από ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικό Συμβούλιο Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών) αποτελούμενα από κληρωτούς δικαστές (όλων των βαθμίδων) και πολίτες.

Κλείνοντας, τα εσωτερικά ενός κόμματος που έχει προ πολλού χαρακτηρίσει όλα τα πιο πάνω αυταπάτες, δεν μας αφορούν. Όσες κι όσοι πρώην σύντροφοι επέλεξαν να παραμείνουν στο «μαντρί» του, απεμπόλησαν την οποιαδήποτε δυνατότητα να αντισταθούν στην ολιγαρχία και τον υπόκοσμο που κυβερνά ελέω του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Ο δρόμος της αντίστασης περπατιέται μόνο από εκείνους που θεωρούν ως μόνη ρεαλιστική οδό την ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΗΞΗ και ως όραμα την ριζοσπαστική ρήση του εκλιπόντα φίλου David Graeber: ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ”.

Τι ανέφερε ουσιαστικά ο Βαρουφάκης; Ότι αν ο Πολάκης αποφασίσει να έρθει σε οριστική ρήξη με την σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο δρόμος για «την πρώτη φορά ρήξη» και η συμπόρευση του με το ΜεΡΑ25 είναι ανοιχτή… Ωστόσο μια τέτοια προοπτική δεν είναι καθόλου εύκολη. Αφού για όλους θα είναι ένα δύσκολο πολιτικό μονοπάτι.

aftodioikisi.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button