ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Φαληρικός Όρμος: Σύγκρουση Δήμων με την Π. Αττικής

Μία άνευ προηγουμένου σύγκρουση με μπαράζ ανακοινώσεων και από τι δύο πλευρές, έχει ξεσπάσει μεταξύ της περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου- Ταύρου, αναφορικά με την πρόοδο των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Τα δύο δημοτικά συμβούλια πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν την πορεία του έργου, καθώς όπως υποστηρίζουν στο κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη δημοπράτηση της Β΄ φάσης του έργου, καθώς και της ολοκλήρωσης των εργασιών Α΄ φάσης.

Η περιφέρεια Αττικής απάντησε μέσω εκτενούς ανακοίνωσης, παραθέτοντας τις “11+7 αλήθειες στις ανακρίβειες του ψηφίσματος”. Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι χαρακτηρίζουν απαράδεκτη και πρωτόγνωρη στην ιστορία του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας την εν λόγω ανακοίνωση. “Εμείς δεν θέλουμε η αντιπαράθεσή μας να είναι με τους αιρετούς αλλά με τα πραγματικά προβλήματα.”, τονίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοι. “Καλούμε και πάλι την Περιφέρεια Αττικής να ακούσει τη φωνή της αυτοδιοίκησης και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου».”, καταλήγουν.

Διαβάστε αναλυτικά το κοινό ομόφωνο ψήφισμα των Δημοτικών Συμβουλίων Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας:

«Τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση για τρίτη φορά τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου για να συζητήσουν την πορεία του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Στη συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση για τις εξελίξεις από τον Περιφερειάρχη Αττικής και τον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, ενώ τη θέση τους εξέφρασαν βουλευτές των κομμάτων και εκπρόσωποι περιφερειακών παρατάξεων.

Από τις εισηγήσεις των Δημάρχων και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικών Συμβούλων αναδείχθηκε η μεγάλη καθυστέρηση στη δημοπράτηση της Β΄ φάσης του έργου, καθώς και της ολοκλήρωσης των εργασιών Α΄ φάσης με ευθύνη της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Μετά τα παραπάνω τα Δημοτικά Συμβούλια Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:

Ζητάμε την άμεση αποπεράτωση των ανεκτέλεστων εργασιών της Α΄ φάσης του έργου οι οποίες έπρεπε ήδη να είχαν ολοκληρωθεί.

Ζητάμε την άμεση απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής (μπάζα) από τον χώρο του έργου και όλων όσων παρανόμως μεταφέρθηκαν από άλλα εργοτάξια της Αττικής και ρυπαίνουν την περιοχή. Καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να μεριμνήσει άμεσα για την απομάκρυνσή τους.

Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για τη σύσταση φορέα διαχείρισης με τη συμμετοχή των Δήμων μας. Η σύσταση του φορέα να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα για να μπορούν οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου να συμμετέχουν, να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν στην πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού του έργου και στη μετέπειτα διαχείρισή του.

Να δημοπρατηθεί άμεσα το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισού ποταμού.

Να παραμείνει και να αναβαθμιστεί το υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου στις Τζιτζιφιές όπου αθλούνται πολλά νέα παιδιά και πολλοί αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής.

Με βάση της ανακοινώσεις της Περιφέρειας Αττικής και προκειμένου να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την πορεία του έργου ζητάμε να υπάρξει μέχρι τις 31/5/2023 ανακοίνωση της δημοπράτησης της Β΄ φάσης. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα επιβεβαιώσει για μια φορά ακόμα τις μέχρι σήμερα ανησυχίες μας για την καθυστέρηση υλοποίησης της Β΄ φάσης. Σε αυτή την περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών και φορέων των δύο Δήμων.

Τα Δημοτικά Συμβούλιά μας αταλάντευτα διεκδικούμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου, ανοιχτό για τους πολίτες.

Το παρόν ψήφισμα να σταλεί στους Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων της Βουλής, στους Βουλευτές του Νοτίου Τομέα, στον Περιφερειάρχη Αττικής, στον Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα, στους Επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων, στα Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε αμέσως μετά μία εκτενή ενημερωτική ανακοίνωση παραθέτοντας όπως χαρακτηριστικά λέγεται «11+7 αλήθειες» προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο:

1] Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ήταν αυτή που διεκδίκησε και διασφάλισε κατά 100%, την απαραίτητη για την εκτέλεση του έργου ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους 365 εκ. ευρώ.

Είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει δοθεί ποτέ σε Περιφέρεια της χώρας από την Ε.Ε., για υλοποίηση ενός και μόνον έργου.

Αν σήμερα η υλοποίηση της Ανάπλασης του Φαληρικού και η δημιουργία του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου της Ευρώπης με βάση τις αρχές Bauhaus εξασφαλίζεται, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στη συστηματική προσπάθεια της Διοίκησης και των υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Αττικής να βρουν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς ταυτόχρονα να στερήσουν πολύτιμους πόρους για την εκτέλεση έργων και σε άλλους δήμους του Λεκανοπεδίου.

2] Τονίζουμε πως ο αρχικός προγραμματισμός, όταν ξεκίνησε το έργο από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, προέβλεπε τη χρηματοδότηση του έργου αποκλειστικά με πόρους της Περιφέρειας.

Πόρους που δεν υπήρχαν ποτέ στα ταμεία μας, γεγονός που σε συνδυασμό με τον ανεπαρκή μελετητικό σχεδιασμό της παρέμβασης, καθιστούσε εξαρχής αβέβαιη την υλοποίησή του.

Το έργο ξεκίνησε χωρίς επαρκείς μελέτες για το σύνολο του και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, κι αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να την αγνοήσει κανένας, ιδιαίτερα εκείνοι που ενώ γνωρίζουν την αλήθεια, διαρκώς ισχυρίζονται ανακριβώς πως ευθύνεται η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του.

3] Πριν πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου 2023 η κοινή συνεδρίαση των δύο δημοτικών συμβουλίων, που κατέληξε στην έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος-«παρωδία», όπως θα αποδείξουμε στη συνέχεια, είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, με τους Δημάρχους των δύο Δήμων, τους κ.κ. Κάρναβο και Ευθυμίου. Στη συνάντηση αυτή επίσης μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα Χ. Θεοδωρόπουλος, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Α. Καλογερόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Καλλιθέας Δ. Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου Μ. Αντωνάκος και η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλλιθέας Φ. Παπαγιάννη.

4] Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής συνάντησης και στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε, οι Δήμαρχοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν από την Περιφέρεια Αττικής, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή της απόφασης ένταξης για το έργο της «Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» συνολικού προϋπολογισμού €365,4 εκατ.

Από τον Γ. Πατούλη επισημάνθηκε πως η θετική αυτή έκβαση, σηματοδοτεί την οριστική εξασφάλιση για την υλοποίηση ενός μεγάλου μητροπολιτικού έργου και ταυτόχρονα εξασφαλίζει την επιστροφή €110 εκατ., που έχουν ήδη δοθεί για την Α’ Φάση του έργου, τα οποία θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια για αναπτυξιακά έργα και υποδομές και στους 66 δήμους της Αττικής.

Οι πολίτες της Αττικής και κυρίως οι κάτοικοι των Δήμων που βρίσκονται γύρω από το χώρο που αναπλάθεται, θα χαίρονται ένα τεράστιας σημασίας Μητροπολιτικό έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους και θα δώσει μεγαλύτερη αξία στις περιουσίες τους.

5] Τονίστηκε ότι το έργο αποτελεί «σημαία», όχι μόνον για την Αττική, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθόσον θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Bauhaus (Βιωσιμότητα, Αισθητική, Συμπερίληψη).

6] Αμέσως μετά τη συνάντηση οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης έκαναν δηλώσεις, στις οποίες από όλες τις πλευρές εκφράστηκε ικανοποίηση για την εξέλιξη υλοποίησης του έργου.

7] Είναι προφανές πως όλα όσα λέχθηκαν κατά τη συνάντηση της 10ης Μαρτίου που έγινε στην Περιφέρεια Αττικής παρουσία του Περιφερειάρχη και των δύο Δημάρχων, δεν μεταφέρθηκαν ποτέ σε γνώση των δημοτικών συμβούλων που μετείχαν στην κοινή συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου, αν και μεσολάβησαν τρεις ολόκληρες ημέρες, αν και επρόκειτο για ένα ζήτημα που απασχολεί δικαιολογημένα και τους δύο Δήμους.

8] Για να είμαστε βέβαιοι πως και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των δύο Δήμων θα ενημερωθούν πλήρως και αναλυτικά για τα νέα δεδομένα του έργου, στην κοινή συνεδρίαση των δύο δημοτικών συμβουλίων παρέστη ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, μαζί με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Χ. Θεοδωρόπουλο, τον εκπρόσωπο της Comision-DG Regio κ. Καμπαράκη Βύρωνα (μέσω διαδικτυακής παρουσίας), τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής κ. Αλ. Καλογερόπουλο, τον προϊστάμενο της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑ Κ. Μαμαλούγκα Νίκο, την Επικεφαλής της μελετητικής Ομάδας μέλος του Αρχιτεκτονικού γραφείου TPA- Papagianni κα Νανοπούλου

Ήβη, μαζί με τη συνεργάτιδά της κα Ανδρίτσου Κατερίνα και τον Δ/ντα Σύμβουλο της εταιρείας Kantor (σύμβουλοι της Περιφ. Αττικής για την ωρίμανση του έργου και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ) κ. Καστρινάκη Κων/νο. Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης ενημέρωσε ξανά τους παριστάμενους στη συνεδρίαση για τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που έγιναν συνεπικουρούμενος από τα υπηρεσιακά στελέχη που ήταν διαρκώς παρόντα στη συνεδρίαση, ενώ προχώρησε και σε ανακοινώσεις για εντάξεις έργων στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, όπως είναι η δημοπράτηση του αντιπλημμυρικού του Ιλισού ποταμού.

Τα ίδια τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου, της Περιφέρειας Αττικής, οι μελετητές απάντησαν σε κάθε ερώτηση που τέθηκε από τους παριστάμενους δημοτικούς, Περιφερειακούς συμβούλους, πολίτες και έλυσαν κάθε απορία για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της πορείας του έργου μέχρι σήμερα και από εδώ και στο εξής, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τι άλλο απομένει να γίνει μέχρι τη δημοπράτηση της επόμενης φάσης.

9] Πρέπει να επισημάνουμε πως για πρώτη φορά στα χρονικά της Περιφέρειας Αττικής, Διοίκηση συμμετέχει σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων κι ενημερώνει έγκριτα για την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.

Γεγονός που αναδεικνύει την ειλικρίνεια, τη διαφάνεια και την αυτοπεποίθηση με την οποία λειτουργεί σήμερα σε πολιτικό επίπεδο, η Περιφέρεια Αττικής.

10] Από το κείμενο του ψηφίσματος που εκδόθηκε στη συνέχεια, αποδείχθηκε στην πράξη ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση υπηρετούσε άλλες σκοπιμότητες, πέραν της εξυπηρέτησης της αλήθειας και των πραγματικών συμφερόντων των πολιτών των δύο Δήμων.

Στο κείμενο αυτό συμπεριλήφθηκαν αναφορές που υπηρετούν καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην ενημέρωση των δημοτών για τα πραγματικά δεδομένα του έργου.

11] Από σήμερα κιόλας, η Περιφέρεια Αττικής ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης όλων των κατοίκων του Νότιου Τομέα, για τα πραγματικά δεδομένα και τα χαρακτηριστικά του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Με αλήθειες κι αδιαμφισβήτητα δεδομένα, οι πολίτες της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Ταύρου, αλλά και των υπόλοιπων όμορων με την ανάπλαση Δήμων, θα μάθουν με ποιο τρόπο η Περιφέρεια Αττικής αλλάζει τη ζωή τους, κάνει καλύτερη την καθημερινότητά τους, δίνει αξία στις περιουσίες τους.

Πως απαντά με έργο ουσίας στη μιζέρια και το μηδενισμό, που κάποιοι σκόπιμα καλλιεργούν, προφανώς για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες.

Και 7 αλήθειες στις ανακρίβειες του ψηφίσματος

Μέσα στο ψήφισμα που εκδόθηκε, υπάρχουν 7 σημαντικές ανακρίβειες, στις οποίες επίσης θέλουμε να τοποθετηθούμε.

–Ποια είναι η αλήθεια: Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 97% του έργου. Αυτό που απομένει να ολοκληρωθεί είναι η ολοκλήρωση της εγκατάστασης για την ανανέωση των νερών του Κηφισού (μια περιβαλλοντικής φύσης παρέμβαση δηλαδή για τα στάσιμα θαλασσινά νερά), και η ολοκλήρωση της εγκατάστασης της compact μονάδας καθαρισμού και επαναχρησιμοποίησης των νερών του ΚΑΝΕ για την τροφοδότηση της υπόγειας δεξαμενής που θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση του πάρκου (επίσης περιβαλλοντικό έργο) κι αυτό δεν έχει γίνει για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ανεκτέλεστο κομμάτι του έργου ως γέφυρα με την επόμενη φάση, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του συνόλου της ανάπλασης και να μας επιστραφούν τα 110 εκατ. ευρώ που έχουμε ήδη δαπανήσει από ίδιους πόρους για την α’ φάση. Εμείς με τα χρήματα των πολιτών δεν παίζουμε, θα κάνουμε ότι χρειαστεί ώστε τα χρήματα αυτά να επιστραφούν και να μετατραπούν σε έργα για όλη την Αττική.

–Ποια είναι η αλήθεια: Ο τελευταίος που θέλει να υπάρχει η προσωρινή όχληση (έστω και οπτική), είναι η Διοίκηση της Περιφέρειας.

Όμως η παραμονή τους εκεί είναι υποχρεωτική, αφού αφενός χρησιμοποιούνται, όπως απαιτείται από τη μελέτη για την προφόρτιση των εδαφών, αφετέρου τα προϊόντα εκσκαφής θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση της εκτέλεσης της Β’ Φάσης του έργου και συγκεκριμένα για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου που θα δημιουργηθεί.

Μπορεί να ακούγεται λογικό ως επιχείρημα η απομάκρυνση των χωματισμών και η αποκατάσταση του χώρου, αλλά δεν συνάδει στην παρούσα χρονική στιγμή με το έργο.

Τα υλικά εκσκαφής είναι απαραίτητα αν θέλουμε να μην εκτοξευτεί το συνολικό κόστος της ανάπλασης.

–Ποια είναι η αλήθεια: Αυτό το αίτημα γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όχι γιατί δεν το επιθυμεί η Διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά γιατί με βάση της Υπουργικής Απόφασης Αριθμ. ΔΔΠ/Β 0016000 /1186 ΕΞ 2016 (2) Καθορισμός όρων και λεπτομερειών της παραχώρησης κατά χρήση, χωρίς αντάλλαγμα, στην Περιφέρεια Αττικής εκτάσεων, μετά των υφιστάμενων κτισμάτων και εγκαταστάσεων, στη θέση του Φαληρικού Όρμου κατ’ εφαρμογή του άρθρου 78 του Ν. 4413/2016 (148 Α΄) (προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 16 του Ν. 4146/2013), Φορέας Διαχείρισης του έργου έχει ήδη οριστεί η Περιφέρεια Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής δεν νομοθετεί όπως όλοι γνωρίζουμε, νομοθετεί η Βουλή μετά από πρόταση της Κυβέρνησης.

Με τα σημερινά δεδομένα, μοναδικός φορέας διαχείρισης του έργου μπορεί να είναι μόνον η Περιφέρεια Αττικής .

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 365 εκατ. ευρώ δίδεται με δεδομένο ότι φορέας διαχείρισης είναι η Περιφέρεια. Αν κάποιοι θέλουν να διακινδυνέψουμε να χάσουμε τη χρηματοδότηση και να ματαιωθεί το έργο, ας αναλάβουν τις ευθύνες απέναντι στους πολίτες της Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια και η σημερινή της Διοίκηση έχει αποδείξει πως για όλα τα έργα που σχεδιάζει και υλοποιεί, λαμβάνει πάντα υπόψη της τις απόψεις των δήμων. Το ίδιο θα ισχύσει και με τη διαχείριση του Φαλήρου.

–Ποια είναι η αλήθεια: Ο Γ. Πατούλης, στη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου, δεσμεύθηκε για την άμεση ένταξη και δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου, στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και την εκτέλεση του με ίδιους πόρους. Το έργο θα γίνει.

–Ποια είναι η αλήθεια: Η Περιφέρεια Αττικής έχει υποβάλλει υπόψη των Τεχνικών Κλιμακίων της ΕΕ την πρόταση για αλλαγή του υπάρχοντος σχεδιασμού της ανάπλασης του Φαλήρου, με την παραμονή και την αναβάθμιση του γηπέδου, κάτι βέβαια που θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις και στο ισχύον master plan το οποίο είναι εγκεκριμένο και περιλαμβάνεται στο ισχύον ΠΔ του πάρκου (ΦΕΚ 443/ΑΑΠ/2013), με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο χρόνου. Το ζήτημα όμως είναι ότι πρέπει να συμφωνήσουν με την αλλαγή του σχεδιασμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρηματοδοτεί το σύνολο της ανάπλασης.

Εμείς έχουμε συναινέσει στην παραμονή του γηπέδου, αλλά δεν εξαρτάται αυτό από μας.

Στον αντίποδα ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης πρότεινε στο δήμαρχο Καλλιθέας κ. Κάρναβο να του προτείνει εκείνος χώρο εντός ή εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου του προκειμένου να αναλάβει η Περιφέρεια το όλο κόστος για την υλοποίηση ενός σύγχρονου, νέου γηπέδου σε αντικατάσταση αυτού. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια πρόταση από το κ. Δήμαρχο.

Όμως δεν εξαρτάται από μας , αλλά από τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε από δω και πέρα.

Αν κάποιοι θέλουν να κάνουν για προεκλογικούς λόγους επαναστατική γυμναστική, παρασέρνοντας τους δημότες τους σε αχρείαστες κινητοποιήσεις, για να μαζέψουν ψήφους, ας το κάνουν.

Εμείς με το έργο δεν παίζουμε, ούτε με τους πολίτες. Δώσαμε επί πολλούς μήνες αγώνα για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα και το πετύχαμε.

Τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, δεν θα τινάξουμε στον αέρα την προσπάθειά μας για να ικανοποιήσουμε αυτούς που μέχρι σήμερα δεν έριξαν καμία ευθύνη στις διοικήσεις του χθες, που είχαν αφήσει στη μοίρα του και την εγκατάλειψη το παραλιακό μέτωπο του Φαληρικού όρμου.

Στη κοινή τους δήλωση Κάρναβος και Ευθυμίου με αφορμή την απαράδεκτη, όπως την χαρακτηρίζουν, ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για το κοινό ψήφισμα των Δημοτικών Συμβουλίων, αναφέρουν:

«Μεγάλη και οδυνηρή έκπληξη προκαλεί η πρωτοφανής επίθεση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη εναντίον των αιρετών Δημάρχων Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου και των αιρετών Δημοτικών Συμβούλων των δύο Δήμων, επειδή διεκδικούμε το αυτονόητο για τους δημότες μας, την υλοποίηση δηλαδή του έργου ανάπλασης του Φαληρικού όρμου!

Η επίθεση αυτή είναι πρωτόγνωρη στην ιστορία του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας και δεν συνάδει με το θεσμό του Περιφερειάρχη, ούτε βέβαια με την ιδιότητα του πρώην Δημάρχου και πρώην Προέδρου της ΚΕΔΕ!

Αντί να απαντά η Περιφέρεια στο γιατί δόθηκαν συνεχείς παρατάσεις για την ολοκλήρωση της Α’ φάσης του έργου που ακόμα… δεν έχει ολοκληρωθεί…

Αντί να απολογείται γιατί δεν τήρησε καμία δέσμευσή του για δημοπράτηση της Β΄ φάσης -από το 2020 μέχρι σήμερα όπως διαρκώς υποσχόταν.

Αντί να απομακρύνει τα «μπάζα – βουνό», την στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες και για παράνομη μεταφορά επιπλέον ποσοτήτων μπαζών στον χώρο του έργου.

Αντί να απαντήσει για τα 2,5 χρόνια αδικαιολόγητης καθυστέρησης της δημοπράτησης του αντιπλημμυρικού έργου στον Ιλισό.

Αντί να διασφαλίσει την διατήρηση των τόσο πολύτιμων για τους δήμους μας αθλητικών εγκαταστάσεων, δυστυχώς επιτίθεται σε συναδέλφους του αιρετούς του Α΄ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι το συμφέρον των Δήμων και των δημοτών μας δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν.

Και δεν δεχόμαστε να παραμείνει τα επόμενα χρόνια αυτή η άθλια, απαράδεκτη και αποκρουστική εικόνα που θίγει την αισθητική και δημόσια υγεία των δημοτών μας, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και τη ζωή των παιδιών μας.

Ο κύριος Περιφερειάρχης αντί να επιτίθεται στους εκλεγμένους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους… «περί έκδοσης ψηφίσματος – παρωδία», θα έπρεπε να ξαναδιαβάσει τις αλλεπάλληλες και ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις του για τη δημοπράτηση της Β΄ Φάσης του έργου, – είτε σε Υπουργούς της Κυβέρνησης, είτε σε αρχηγούς Κομμάτων που επισκέφθηκαν το έργο – μήπως και κατανοήσει τη δικαιολογημένη αγωνία μας.

Επαναλαμβάνουμε ότι δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από τα αυτονόητα: σεβασμός στους Δήμους, θεσμική συμπεριφορά, ουσιαστικές δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα, αλήθειες και όχι συνεχείς υπεκφυγές.

Εμείς δεν θέλουμε η αντιπαράθεσή μας να είναι με τους αιρετούς αλλά με τα πραγματικά προβλήματα.

Καλούμε και πάλι την Περιφέρεια Αττικής να ακούσει τη φωνή της αυτοδιοίκησης και να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου».

Π. Αττικής: Κάναμε τα τελευταία 3,5 χρόνια, όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 50 για την ανάπλαση και την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής

Σε νέα ανακοίνωση για το θέμα προχώρησε χθες, Τετάρτη 22 Μαρτίου η Περιφέρεια Αττικής.

Με αφορμή την κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Καλλιθέας και Μοσχάτου Ταύρου, κ.κ. Δ. Κάρναβου και Α. Ευθυμίου, όπου απαντούν στην απάντηση που έδωσε η Περιφέρεια Αττικής όσον αφορά το περιεχόμενο του κοινού ψηφίσματος που εξέδωσαν τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

 1. Δεν επιθυμούμε και δεν επιδιώκουμε καμία σύγκρουση.
  Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής δεν επιθυμεί τη σύγκρουση με καμία δημοτική αρχή. Στην προσωπική πολιτική αυτοδιοικητική του διαδρομή ο Γιώργος Πατούλης, ως Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ως Περιφερειάρχης Αττικής από τον Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα, πάντοτε επεδίωκε συναινέσεις και συνεργασίες, ιδιαίτερα με τους αιρετούς του αυτοδιοικητικού θεσμού. Όμως σε καμία περίπτωση δεν συμβιβάστηκε με πρακτικές που έρχονται σε σύγκρουση με την αλήθεια και στρέφονται σε βάρος των συμφερόντων των πολιτών, των τοπικών μας κοινωνιών.
 2. Εμείς υλοποιούμε το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισσού. Με εξασφαλισμένομέρος της χρηματοδότησηςαπό το ΥΠΕΣ και δικούς μας επιπλέον πόρους
  Το αντιπλημμυρικό έργο του Ιλισσού είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την περιοχή πάνω από 30 χρόνια. Αυτά τα 30 χρόνια κανένας δεν έκανε τίποτα για να γίνει το έργο και να λυθεί ένα πρόβλημα, που απειλούσε τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής. Το πρόβλημα αυτό, το λύνει μέσα σε δύο χρόνια, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Εμείς διεκδικήσαμε και δεσμεύσαμε,επί υπουργίας Τ. Θεοδωρικάκου, από το Υπουργείο Εσωτερικών 10 εκ. ευρώ για την υλοποίηση του έργου, εμείς εκπονήσαμε την ώριμη μελέτη για την εκτέλεση του που δεν υπήρχε, κι εμείς θα διαθέσουμε από τους δικούς μας πόρους άλλα 5 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την υλοποίησή του, εντάσσοντάς το στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής στις 4 Απριλίου. Το έργο θα δημοπρατηθεί το επόμενο δίμηνο και θα μπει στη διάρκεια της δικής μας θητείας τέλος, σε μια εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών.
 3. Έχουμε ζητήσει από τον Δήμο Καλλιθέας να μας υποδείξει χώρο, για να κατασκευάσουμε με ίδιους πόρους νέο σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου.
  Η Περιφέρεια Αττικής αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των αθλητικών σωματείων και των πολιτών του Δήμου Καλλιθέας, για σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Δ. Κάρναβο να μας υποδείξει χώρο εντός των ορίων της πόλης, προκειμένου να εκπονηθεί η αναγκαία μελέτη και να κατασκευαστεί με 100% χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου. Μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει γίνει. Η δική μας βούληση έχει εκφραστεί κι αναμένουμε από τον Δήμο την υπόδειξη του χώρου. Το γήπεδο αυτό θα το κατασκευάσουμε, ανεξάρτητα από το αν τελικά παραμείνει η όχι το υπάρχον σήμερα γήπεδο που λειτουργεί στα όρια της έκτασης που θα γίνειη ανάπλαση. Ξεκαθαρίζουμε επίσης ότι η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει το αίτημα του Δήμου προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να παραμείνει το γήπεδο στο σχέδιο ανάπλασης, αλλά σε κάθε περίπτωση, προσφέρουμε και εναλλακτική λύση. Από το Δήμο εξαρτάται αν θα προχωρήσει και η λύση αυτή.
 4. Με σκληρή καθημερινή δουλειά, διασφαλίσαμε την υλοποίηση του πιο εμβληματικού έργου που έγινε ποτέ στην Αττική
  Η ανάπλαση του Φαληρικού είναι ένα αίτημα των τελευταίων 50 χρόνων. Στο διάστημα αυτό, ελάχιστα έγιναν για την υλοποίηση του. Το έργο ξεκίνησε πρόχειρα, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το σύνολό του, χωρίς τις κατάλληλες μελέτες και χωρίς να πληρεί τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.. Γι’ αυτό στην αρχή επιλέχθηκε να υλοποιηθεί με πόρους της Περιφέρειας.

Τα τελευταία 3,5 χρόνια δουλέψαμε συστηματικά, ξεπεράσαμε χρηματοδοτικά και μελετητικά εμπόδια, τις καθυστερήσεις στην παράδοση και στο αυξημένο κόστος των υλικών εξαιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Καταφέραμε με τον τρόπο αυτό να ολοκληρώσουμε το 97% της Α’ Φάσης του έργου, να συμπληρώσουμε τις μελέτες ώστε να ανταποκρίνονται στους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους που απαιτεί η Ε.Ε. και να εξασφαλίσουμε 365 εκ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για να κάνουμε το όνειρο πράξη. Στο Φάληρο θα κατασκευαστεί το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Ελλάδος κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, οι πολίτες της Αττικής θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό της μέτωπο, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα δουν να αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους και η αξία των περιουσιών τους.

Πλέον μιλάμε για ένα άλλο έργο, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Για ένα έργο που πληρεί πλέον τους πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, διαθέτει εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δημοπρατείται άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και έλεγχοι, από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Αυτή είναι η αλήθεια για την ανάπλαση του Φαληρικού και την αλήθεια αυτή καλούμε τις διοικήσεις των δήμων Καλλιθέας και Μοσχάτου Ταύρου να την ακούσουν με ανοικτό μυαλό και χωρίς διάθεση για ανώφελες συγκρούσεις. Άλλωστε και οι δύο πλευρές, Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι, τον ίδιο στόχο υπηρετούμε.

Να πάμε την Αττική και τους Δήμους μας, ακόμη πιο ψηλά.

aftodioikisi

Related Articles

Back to top button