ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Φορολογικές δηλώσεις 2023: «Κλειδί» οι ηλεκτρονικές αποδείξεις- Τι ισχύει

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να εκκινήσει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα γίνει μέσω του Taxisnet, με την ΑΑΔΕ να έχει ξεκινήσει ήδη τις σχετικές διαδικασίες.

Στη φετινή φορολογική δήλωση θα προσυμπληρωθούν τα στοιχεία για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 καθώς και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.

Μεγάλη σημασία δίνεται στο ζήτημα των αποδείξεων και δη των ηλεκτρονικών.

«Κλειδί» οι αποδείξεις

Και τούτο, διότι, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αλλιώς, θα πρέπει να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ίσο με το 22% της διαφοράς που δεν έχει καλυφθεί.

Συγκεκριμένα, για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων 4 (Στέγαση), 5 (Υπηρεσίες), 7 (Μεταφορές), 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), 10 (Εκπαίδευση), 12 (Υπηρεσίες) . Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Αξίζει, δε να σημειώθει ότι οι παρακάτων δαπάνες οδηγούν σε έξτρα μείωση φόρου:

Πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία, νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Σημειώνεται ότι για να είναι έγκυρες οι ηλεκτρονικές αποδείξεις, οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα – χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), e-banking, ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal.

Επιπλέον, τα έξοδα των φυσικών προσώπων για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα θα «μετρούν» διπλά για την κάλυψη του 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Έτσι, οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Πρακτικά, το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή/και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών. Για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα συγκεντρώσουν μικρότερα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα, προβλέπεται πρόσθετος φόρος με συντελεστή 22% στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις καταγεγραμμένες δαπάνες.

Τέλος, μια σειρά φορολογουμένων θα απαλλαγούν από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Η απαλλαγή αφορά το:

Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ιδιωτικού τομέα (αμοιβές ΔΣ, εισόδημα από μπλοκάκι)

Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κτλ)

Εισόδημα από κεφάλαιο (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, ενοίκια, κλπ) και

Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

aftodioikisi.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button